23948sdkhjf

Vill ha mer oljeutvinning

Storbritannien öppnar för mer gas- och oljeutvinning i Nordsjön och koldioxidlagring.

Den brittiska premiärministern Rishi Sunak och hans regering kommer att bevilja hundratals nya olje- och gaslicenser i Nordsjön som en del i strävan att göra Storbritannien mer energioberonde och säkra mer än 200 000 jobb inom den inhemska oljeindustrin. De första licenserna kommer att tilldelas under hösten enligt myndigheten som hanterar ansökningarna. Den brittiska regeringen menar att koldioxidavtrycket för inhemsk produktion är cirka en fjärdedel av koldioxidavtrycket för importerad flytande naturgas.

– Även när vi har nått netto noll år 2050 kommer en fjärdedel av vårt energibehov att komma från olja och gas. Men det finns de som hellre vill att det kommer från fientliga stater än från de förnödenheter vi har här hemma, säger premiärminister Rishi Sunak i ett pressmeddelande.

Beslutet har väckt kritik hos miljörörelsen och den brittiska oppositionen.

Regeringen bekräftade även att två nya platser valts för framtida platser för industrikluster med fokus avskiljning och lagring av koldioxid. Storbritannien har, enligt regeringen, en av de största potentiella koldioxidlagringskapaciteterna i Europa, vilket gör Nordsjön till en av de mest attraktiva affärsmiljöerna för CCUS-teknik (carbon capture utilisation an storage). Regeringen har åtagit sig att tillhandahålla upp till 20 miljarder pund i finansiering för tidig utbyggnad av CCUS, vilket frigör privata investeringar och skapande av arbetstillfällen.

Läs mer på brittiska regeringens hemsida.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109