23948sdkhjf

Boliden får rätt om dammolyckan

Den stora dammolyckan 1998 har nu fått sitt efterspel, men domen kan överklagas.

1998 inträffade en olycka i Apirsa-gruvan i Andalusien då dammen vid gruvan brast. Det blev en omfattande miljöpåverkan men inga människor skadades. Stor sanering genomfördes. Redan ett år senare kunde gruvan återöppnas, men något år senare stängdes gruvan till följd av låga världsmarknadspriser. Olyckan orsakades enligt Boliden sannolikt av ett konstruktionsfel på dammkroppen som byggdes flera år innan gruvan kom i Bolidens ägo.

Tingsrätten i Sevilla har nu meddelat sin dom i den ekonomiska tvisten mellan Junta de Andalucia och Boliden. Domstolen har funnit att Boliden inte är ersättningsskyldigt för kravet på drygt 89 miljoner euro som Junta de Andalucia riktat mot bolaget avseende uppstädningskostnader i samband med olyckan.

– Samtidigt som dammolyckan är oerhört beklaglig bekräftar tingsrättens dom vår syn att de omfattande saneringsinsatser som Boliden genomförde och den kompensation som utgavs i samband med olyckan var tillfredsställande och att Boliden därigenom agerat snabbt och på ett ansvarsfullt sätt, säger Mikael Staffas, vd och koncernchef Boliden, i ett pressmeddelande.

Beslutet kan överklagas till nästa instans.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078