23948sdkhjf

Idag kommer domen för gruvan som vill återöppna

Grangex vill återöppna en gruva i Bergsslagen, idag kommer beskedet. 

Vi har tidigare rapporterat att Grangex, före detta Grängesbergs Exploration, vill återöppna Dannemoragruvan i Uppsala län via sitt dotterbolag Dannemora Iron. Idag kommer domen från Mark- och miljödomstolen.

Gruvproduktion i Dannemora kan spåras 700 år tillbaka och har skett i olika omgångar. Produktionen återstartades senast av Dannemora Mineral 2012 efter att gruvan varit i träda sedan 1992 då den lades ned av SSAB. Dannemora Mineral höll igång till 2015 då den lades ned på grund av konkurs.

Christer Lindqvist, vd för Grangex, är den som är drivande för att gruvan ska startas igen. I en tidigare intervju med oss berättade han mer. Han förklarade då att problemet förra gången att det satsades på för lågförädlad malm samtidigt som kunderna krävde allt högre kvalitet. Det gav därför inte tillräcklig lönsamhet.

— Det kostar lika mycket att bryta råmalmen oavsett vad du gör med den uppe i anrikningsverket. Premien för högre kvalitet är så väldigt stor att det är lönsamt att höganrika. Man får inte bara mer betalt utan man kommer in i ett segment på järnmalmsmarknaden där det inte är lika stor konkurrens. 

Inför återstarten 2012 gjordes omfattande investeringar i anläggningar samt modernisering av den befintliga infrastrukturen både i gruvan och ovan jord. En stor del av dessa bedöms kunna nyttjas i den nu planerade verksamheten vilket enligt bolaget sänker startkostnaden rejält.

Tidigare i år meddelade bolaget att det tecknat ett avtal om 15 miljarder kronor med gruvbolaget Anglo American. Avtalet omfattar all den planerade produktionen av järnmalm från den planerade Dannemoragruvan som är tänkt öppna 2025. Avtalet innebär också att Anglo ska stödja bolaget med finansiering inför uppstarten av gruvan. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094