23948sdkhjf

Två avlidna av svavelväte - Vi tittar närmare på riskerna med slutna utrymmen

Två män avled efter att ha utsatts för svavelväte i en tank. Vi har tittat närmare på gasvarnare, slutna utrymmen och hur man undviker dödsfall på arbetsplatsen. 

Vid en plaståtervinningsanläggning i Ängelholm i Skåne avled under tisdagen två män efter att ha utsatts för svavelväte, H2S, i en tank. Männen befann sig i tanken och det tog lång tid att få ut dem, för den första personen tog det 20 minuter och den andra personen ytterligare tid. Männen var avsvimmade när det togs ut ur tanken och fördes till sjukhus. 

Flera personer från räddningstjänsten fick också föras till sjukhus efter att ha utsatts för gasen i samband med räddningsoperationen. 

Även om detta var en återvinningsanläggning finns tydliga kopplingar till processindustrin där svavelväte både används och kan uppstå i olika processer. Här finns mycket att lära. 

Vi har tidigare tittat närmare på riskerna med att arbeta i slutna utrymmen som till exempel en tank

Om gasvarnare användes eller inte vid den nu aktuella olyckan finns inga uppgifter om än, men att det är ett viktigt verktyg visar vår nyligen publicerade artikel

Någon som vet vad det innebär att bära ut avlidna kollegor och hur man ska arbeta för att förhindra dödsolyckor är Per Renman på Boliden, läs vår tidigare intervju med honom

Svavelväte

Enligt Giftinformationscentralen  är svavelväte, H2S, en färglös retande gas med lukt av ruttna ägg. Inandning av höga koncentrationer ger mycket snabbt insättande medvetslöshet, andningsstillestånd och hjärtarytmier och medför hög risk för dödsfall.

Svavelväte blockerar cellandningen på liknande sätt som cyanid. Symtomgivande exponering sker vanligen i ett slutet utrymme och det är av största vikt att undvika att flera individer exponeras (genom inandning) i samband med räddningsinsats.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078