23948sdkhjf

UPPDATERAD: Branden i Rönnskärsverket - kan ta år återställa

Branden i Bolidens anläggning Rönnskärsverken i Skelleftehamn kommer ställa till det under lång tid. 

Artikeln uppdaterad onsdag 07:00:

Sveriges Radio uppger på onsdagsmorgonen att det fortfarande brinner på Rönnskärsverket och att släckningsarbetet pågått under natten och kommer fortsätta under dagen. Orsaken till branden är fortfarande oklar.  

Boliden meddelar att all produktion på Rönnskär stoppas tillsvidare och enligt en första bedömning hoppas man kunna återuppta produktionen om ett par veckor. Det gäller dock inte produktionen i elektrolysverket utan där uppger bolaget till Nyhetsbyrån direkt att det kan ta år att återställa. 

Bakgrund

Vid klockan 02.25 natten mot tisdagen kom det ett larm om att det brann i Rönnskärsverken. Vid 06.30-tiden var läget kring branden oförändrat, enligt Sören Gustavsson, teamledare på SOS Alarm, som bedömer att branden är stor och han sa då följande:

– Delar av taket har rasat in där det brinner och man försöker nu att förhindra spridningen, säger han till DN.

Räddningstjänsten var på plats med drygt 20 enheter, skriver Norran. Man begärde även två MSB-helikoptrar från Östersund. Dessa skulle kunna bistå med vattenbombning om det behövs.

Det är inte känt hur branden startade, men enligt initial information ska branden ha startat i dukar i elektrolysverket.

Rönnskärsverken är Sveriges enda smältverk för framställning av basmetaller framförallt produceras koppar, guld, silver, bly och zinkklinker, och arbetar med återvinning av elektronikskrot.

Ingen människa ska vara skadad, enligt SOS Alarm. Det ska inte heller finnas några uppgifter om att människor befann sig i byggnaden när branden bröt ut.

Artikeln kan komma att uppdateras.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063