23948sdkhjf

Nytt laboratorium som ska gynna stålindustrin

Nyligen invigde metallforskningsinstitutet Swerim sitt nya agglomeringslabb i Luleå, ett laboratorium som under den pågående industriomställningen ska skapa nya möjligheter för stål- och gruvindustrin. 

Agglomering är en viktig process för både gruv- och metallindustrin som förbättrar hanteringen, kvaliteten, effektiviteten och miljöpåverkan av produktionen av metalliska produkter.

Pontus Sjöberg, vd för Swerim, berättar om satsningen.

– Den här investeringen som Swerim har gjort är en viktig pusselbit för att stötta industrin mot att nå målet om konkurrenskraftig, hållbar industri enligt agenda 2030.

Agglomering används för att sätta samman små partiklar av råmaterial, som järnmalm, kopparkoncentrat eller kol, till större delar eller pellets. Sammanfogningen går att göra genom flera metoder och varierar beroende på material eller applikation.

Resultatet blir minskad användning av jungfruliga material, lägre produktionskostnader och minskad behov av deponi.

– Vårt nya labb innebär utökade test- och utvecklingsmöjligheter för våra industriella partners. Tillsammans arbetar vi för en hållbarare industri, berättar Chuan Wang, chef för gruppen Återvinning och miljö på Swerim.

Invigningen lockade ett femtiotal deltagare från Sverige, Norge, Finland och Tyskland.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094