23948sdkhjf

Startar nytt vätgaslaboratorium

Nytt vätgaslaboratorium ska ge bättre vätgasceller i framtiden. 

Smoltek Hydrogen, som är en del i Smoltekkoncernen, har invigt ett internt vätgaslaboratorium, H2LAB. I anläggningen, som är utrustad med avancerade instrument och verktyg, kan FoU-teamet utföra prestandamätningar och genomföra långtidstester av elektrolysörceller, samt tillverka egna testceller.

Vid invigningen höll Ellinor Ehrnberg, vd för Smolteks affärsområde vätgas, ett tal och Smolteks nya styrelseordförande, Per Zellman, klippte bandet och förklarade bolagets nya laboratorium öppnat.

– Här kan vi testa celler med en minimal mängd iridium. Att använda så lite iridium som möjligt i en PEM-elektrolysör är helt avgörande för att man ska kunna tillverka den stora mängd grön vätgas som en fossilfri framtid behöver, säger Ellinor Ehrnberg, vd för Smoltek Hydrogen, i ett pressmeddelande.

Hon fortsätter:

 – I ett externt laboratorium har vi redan kunnat visa att vi når rätt prestanda med 0,5 mg iridium/cm2, men förhoppningsvis ska vi kunna visa att vår teknik endast behöver använda 0,1 mg iridium/cm2. Jämför det med elektrolysörtillverkarnas uppsatta mål som är 0,8 mg iridium/cm2 år 2030. Med vår teknik skulle man då årligen kunna spara runt 5 ton iridium – en sällsynt metall som prognostiseras kosta omkring 8 miljoner kronor/kg år 2030.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.266