23948sdkhjf

Prisas för nytt sätt framställa biobränsle

Pontus Friberg, Pyrocell, är en av två mottagare av Jan Häckners bioenergistipendium.

Stipendiet delas ut sedan 1996 till personer som har gjort framstående insatser som gör skillnad för utvecklingen inom bioenergiområdet. Stipendiet är på 10 000 kronor.

Efter ett absolut jämt utfall i omröstningen om vem som skulle få Jan Häckners Bioenergistipendium 2023 har Svebios styrelse utsett två pristagare 2023. Mottagare är Pontus Friberg, styrelseordförande, Pyrocell och Kenneth Ahlström, miljö- och energichef på Kopparstaden, Falu kommuns bostadsbolag.

Båda har med ett starkt personligt engagemang, stor kunskap och uthållighet, haft ett avgörande inflytande för att genomföra projekt inom två aktuella områden: produktion av biodrivmedel samt hållbara värmelösningar som minskar elberoendet och effektbrist i lokala elnät.

– Det är fantastiskt roligt att får denna utmärkelse och jag ser det som ett erkännande av alla som har varit delaktiga i Pyrocell-projektet som startade som en idé för ungefär sex år sedan och som nu producerat pyrolysolja i drygt ett år, säger Pontus Friberg i ett pressmeddelande.

Motiveringen för Pontus Friberg: 

I december 2021 invigdes PyroCells världsunika fabrik vid Setras sågverk Kastet i Gävle. Genom pyrolys omvandlas där sågspån till en bio-olja som sedan uppgraderas till biobensin i Lysekil hos Preem.

Pontus har inte bara initierat Pyrocell-projektet, men har även agerat både nyckelspelare och lagspelare vad gäller att leda det. Först genom att landa ett av de största investeringsstöden som då beslutats av Naturvårdsverket i klimatklivet med hela 117 miljoner kronor. För att sedan genomföra den formidabla utmaningen med en internationell upphandling och bygga en first-of-a-kind anläggning som når industriell produktion. Pontus har envetet och oförtrutet arbetat fram till en succéartad invigning och driftsättning av fabriken, som kan få många efterföljare.

Pontus sätt att leda en projektgrupp och delta i arbetet är trivsamt, upplyftande och roligt. Pontus skapar en positiv och resultatinriktad stämning och delar gärna med sig av nya kunskaper och ansvar, vilket ger en viktig förebild for yngre generationer.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078