23948sdkhjf

Forsmark 1 och 2 ligger nere - underhållsarbete har gått fel

Kärnkraftsreaktorerna Forsmark 1 och 2 har kopplats bort från elnätet.

Efter ett större strömavbrott som drabbade större delar av Stockholms län ligger Forsmark 1 och 2 nere, det uppger Josef Nylén, presschef på Forsmark, till SVT nyheter.

Svenska kraftnät berättar för Aftonbladet att det är ett underhållsarbete som gått fel och orsakat strömavbrottet.

– Det har orsakat kortslutning på en station i Hageby norr om Stockholm. Vi håller fortfarande på att utreda hur omfattande det är. Vi är medvetna om att det har drabbat Forsmark och annan produktion, säger Robert Sennerdal, pressekreterare på Svenska kraftnät.

Josef Nylén, presschef på Forsmark, bekräftar att det är strömavbrottet hos Svenska kraftnät som orsakat bortkopplingen.

– Någonting har hänt på stamnätet. Vi förlorade elinmatningen under en kort period. Vårt reservkraftsystem har funkat som de ska men eftersom vi förlorade elinmatningen kan vi inte driva reaktorerna och producera el, säger han till SVT Nyheter.

Forsmark 3 producerar el som vanligt. I nuläget finns det ingen besked om när de bortkopplade reaktorerna kan tas åter i drift. Innan de kan återkopplas till elnätet krävs rutintester och initiala kontroller.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063