23948sdkhjf

Kvartalsrapport Billerud "Våra försäljningsvolymer påverkades negativt"

Idag presenterade Billerud sin kvartalsrapport. 

Billeruds siffror

Här är Billeruds siffror i urval, motsvarande kvartal förra året inom parentes.

Nettoomsättning 11 495 miljoner kronor (7 397)

Periodens resultat 639 miljoner kronor (884)

Kassaflöde från löpande verksamhet -339 miljoner kronor (1 692)

– Det första kvartalets organiska och valutaneutrala nettoomsättning ökade med 6 procent jämfört med samma period föregående år, främst på grund av högre försäljningspriser. Våra försäljningsvolymer påverkades negativt av lagerminskningar hos kunderna till följd av lageruppbyggnad i värdekedjan nedströms samt lägre efterfrågan på vissa produktkategorier, säger vd och koncernchef Christoph Michalski i en kommentar.

Från början av 2023 har bolaget infört prishöjningar på vätskekartong, som i det första kvartalet inte kunde kompensera för de ökade vedkostnaderna. Marknadsvillkoren för övriga produktkategorier har varit utmanande under de första månaderna 2023. Bolaget har anpassat sig genom att vidta marknadsrelaterade produktionsbegränsningar vid flera bruk. I det första kvartalet ökade priserna på specialpapper och var motståndskraftiga på grafiskt papper, medan marknadspriserna på kraftliner, säckpapper och massa har minskat under de senaste månaderna.

Vd kommenterade även dödsfallet vid anläggningen Escanaba.

– Sedan början av mars har det varit ett utbrott av blastomycosinfektion som har påverkat bruket i Escanaba och vi känner alla en djup sorg över att en person som arbetade som entreprenör vid bruket har avlidit av sjukdomen.

Anläggningen har stängt några veckor för sanering.

Andra nyheter rörande Escanaba var att förstudien om konvertering av minst en pappersmaskin till en kartongmaskin är i sitt slutskede och att bolaget även minska brukets fossila utsläpp.

Hur ser då utsikterna för kvartal 2 ut? Billerud sammanfattar det så här:

För det andra kvartalet 2023 förväntas marknadsvillkoren förbli svaga på grund av fortsatta lagerminskningar bland kunderna och en lägre efterfrågan. Lägre försäljningsvolymer förväntas till följd av produktionsjusteringar efter den aktuella marknadsefterfrågan, underhållsstopp i Gruvön och Skärblacka samt en tillfällig stängning av bruket i Escanaba. Prispress förväntas inom samtliga produktkategorier utom för vätskekartong, där vi väntar oss oförändrade priser. Vad gäller priser på insatsvaror ser vi att inflationen börjar komma ned i vissa kategorier.

– Den nuvarande utmanande marknadssituationen är tillfällig. Vi har en ljusare syn på marknadsvillkor och vår finansiella utveckling för det andra halvåret.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094