23948sdkhjf

Norsk aluminiumproduktion stoppad av storstrejk

Över 25 000 fackförbundsmedlemmar strejkar i Norge. Detta då partnerna inte kommit överens om löneförhöjningar. Strejken  påverkar bland annat verksamheterna vid aluminiumverken Hydro Karmøy och Hydro Årdal.

Affärsvärlden skriver att löneuppgörelsen är en så kallad mellanuppgörelse, vilket betyder att det endast förhandlas om löner. Det är första gången som en strejk utlyses under en mellanuppgörelse.

På sin hemsida skriver Norsk Hydro att anställda organiserade i fackförbunden Industri Energi och FLT på Hydro Karmøy och Hydro Årdal kommer att gå ut i strejk successivt, eftersom en nedtrappning av produktionen kräver betydande arbetsinsatser från operatörerna vid aluminiumverken.

Vidare skriver bolaget att processen kommer att ta flera månader. Påverkan kommer att regleras av ett avtal som anger hur den ska minska på ett ansvarsfullt sätt och hur parter ska bidra.

Även sjöfarten kommer att vara begränsad för både Hydro Årdal och Hydro Karmøy under strejken, vilket kommer att leda till försenade leveranser.

Skulle aluminiumproduktionen minska vid anläggningarna kommer den kraft som normalt skulle användas i produktionen att säljas vidare.

Till sist skriver Norsk Hydro att även företagsanställda som arbetar på ekonomiavdelningen på Sunndalsøra och som är organiserade i Handel og Kontor, fackförbundet HK, också strejkar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093