23948sdkhjf

Industriavtalet klart: Så stora blir årets löneökningar

Löneavtalen inom industrin har i helgen blivit blivit färdigförhandlade. Båda avtalen löper i två år och gäller löneökningar på 7,4 procent.

Kostnadsökningarna i avtalet blir 4,1 procent år 1 respektive 3,3 procent år 2, vilket ger ett sammanlagt avtalsvärde på 7,4 procent. Därmed är också märket satt, den lönenivå som industrins parter enas om blir vägledande för hela arbetsmarknaden.

– Vi har slutit ett avtal i ett bekymmersamt omvärldsläge och visat att industrin återigen kan ta ansvar i en svår situation. Vi ser 2023 som ett förlorat år för hela samhället, men det andra avtalsåret anger en inriktning som innebär att vi kommer närmare ett normalläge i ekonomin, säger Industriarbetsgivarnas förhandlingschef Per Widolf, i ett pressmeddelande.

Samtliga fem förbund i Facken inom industrin har gemensamt svarat ja till de opartiska ordförandenas slutliga hemställan i industriförhandlingarna. Förutom löneökningar innehåller avtalen även avsättningar till våra system för deltidspension/flexpension. Avtalen innehåller även en särskild höjning av avtalens lägsta löner på 1 350 kr från den 1 april 2023, det meddelar facken i ett gemensamt pressmeddelande.

– Det är den högsta löneökningstakt per år svenska fackförbund fått igenom i modern tid. I LO är vi som samordnar oss överens om att kroka arm för att driva igenom dessa nivåer på alla våra avtalsområden. Ingen motpart ska tro att de kan stå emot oss, säger LOs avtalssekreterare Torbjörn Johansson i ett pressmeddelande.

För IF Metall, GS och Livs innehåller avtalen en låglönesatsning 1 april 2024 där arbetsplatser eller branscher med anställda som tjänar under 28 211 per månad får en högre lönepott.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078