Rätt inomhusklimat ger högre produktkvalitet och lägre kostnad
Ett välkontrollerat inomhusklimat är viktigt inte bara för att det ska vara behagligt att vistas i miljön, utan också för att ge både produktionsprocessen och själva livsmedlet som hanteras de bästa förutsättningarna. Det är fukt, snarare än temperaturen, som kan ställa till problem. Munters erbjuder anpassade lösningar för att reglera luftfuktigheten och säkra kvaliteten vid alla typer av livsmedelsproduktion.
Inomhusklimatet, framför allt den relativa luftfuktigheten, påverkar förutsättningarna vid livsmedelsproduktion. Med sämre fuktkontroll påverkas hållbarheten hos produkter och ingredienser, produktionsprocessens kapacitet och hur praktiskt det är att arbeta i lokalen. I alla typer av verksamheter bör man sträva efter att ha ett optimalt och stabilt klimat i lokalerna året om, oavsett hur utomhusklimatet varierar. Men det är extra viktigt vid hantering av livsmedel, då fukt är gynnsamt för bakterietillväxt och mögel. Med god klimatkontroll förbättras produktkvaliteten och energiåtgången minskar.
Ett optimalt klimat minskar risken för mögel och bakterier
Munters är experter på klimatkontroll och jobbar med många olika branscher över hela Sverige.
"Munters lösningar för klimatkontroll passar för många olika applikationer. Vid livsmedelsproduktion är klimatkontroll viktigt i alla delar av processen för att undvika bakterietillväxt eller att produktens karaktär eller struktur förstörs. Även vid lagring av ingredienser och livsmedel är det viktigt att man har koll på den relativa luftfuktigheten, så att till exempel mjuka kakor inte blir hårda, spröda kex blir mjuka, eller att kartongen får fuktskador under lagringen", säger Joakim Embring, ansvarig försäljning och service för Munters i Sverige.
Med en stabil relativ luftfuktighet oavsett årstid undviker man problem som mögel och bakterietillväxt, rost och korrosion, att elektronik fungerar sämre, eller att material blir fuktskadat, spricker och går sönder. I många industriprocesser och anläggningar, till exempel vid livsmedelstillverkning, är det avgörande att ha rätt inomhusklimat för att möta regleringsstandarder som HACCP. Med en anpassad avfuktningslösning minskar risken för oplanerade, kostsamma driftstopp för underhåll, samtidigt som produktens kvalitet säkras och bibehålls.
Anpassa lösningen efter verksamheten
För det optimala inomhusklimatet bör klimatsystemet vara anpassat efter hur verksamheten ser ut. Det är viktigt att förstå hur lokalerna används och hur arbetet bedrivs för att hitta den optimala lösningen.
"Vi på Munters strävar alltid efter att jobba nära kunderna och att hitta en klimatlösning som är både långsiktigt hållbar och energieffektiv. När det gäller större projekt är vi gärna med tidigt i planeringen, tillsammans med konsulter och entreprenörer. Vi finns alltid med våra kunder hela vägen från planering till installation och erbjuder underhåll och service genom vår egen serviceorganisation, som finns i hela Sverige", säger Joakim Embring.
Vill du veta mer om hur klimatkontroll kan förbättra er produktion?
Hör av er till oss!