23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Återupplivad elpanna minskade koldioxidutsläppen med 60 % i Österbybruk

En återupplivad elpanna i fjärrvärmeverket i Österbybruk ledde till en minskning av koldioxidutsläppen med hela 60 % tack vare minskad användning av backup-lösning med oljepanna.

Varje år tas biopannan i Nevels fjärrvärmeverk i Österbybruk ur drift för revision, då reparationer, inspektioner och service sker. För att klara värmeleveranserna krävs då en backup-lösning, i det här fallet en oljepanna som innebär ökade koldioxidutsläpp när den är i drift.

Med målet att minska utsläppen och sänka driftskostnaderna startades en utredning för att ersätta oljepannan med en pelletspanna, men projektet tog en snabb vändning till förmån för en elpanna som tidigare hade tagits ur drift. Efter byte av ett kretskort och besiktning kunde den driftsättas igen.

Fördelarna med elpannan är flera: låg investeringskostnad, minskade utsläpp och en breddad bränslemix, samtidigt som elpriserna var låga under sommaren. En jämförelse med förra året visar en kraftig minskning av utsläppen med elpannan i drift.

2022 (utan elpanna) användes 171,15 MWh under 2 veckor (46 ton CO2)
2023 (med elpanna) användes 67,5 MWh under 2 månader (18 ton CO2)
Utsläppsminskningen motsvarar 28 ton, eller 60 %, trots en betydligt längre revisionsperiod på grund av större insatser under 2023. Nu finns planer på att flytta revisionerna till en varmare period för att få bort behovet av olja helt och hållet.

I värmeverket har även en förbättring av verkningsgraden på biopannan och optimering av fjärrvärmetemperaturen genomförts. Under 2022 var verkningsgraden 77 % i snitt, för att öka till 85 % mellan januari och juli 2023. Arbetet fortsätter nu med verkningsgradsförbättring på kringutrustning, åtgärder som bidrar till en förbättrad energieffektivitet och hållbar produktion av energi.

Nevel AB
Vasagatan 28
111 20 Stockholm
Stockholms stad
Sverige
VAT nummer: SE559211-2394

Kontaktperson

FB
Fredrik Bjöörn
Head of Sales, Industrial business
+46 70 248 36 43 fredrik.bjoorn@nevel.com

Sänd till en kollega

0.032