23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

GPR-positionering med hjälp av SLAM

GPR-tekniken är ett fantastiskt verktyg för att "se" ner i backen. Men utan bra positionering uppstår snabbt begränsningar.

Alla som någon gång använt sig av GPR-utrusning för att hitta ledningar, berggrund eller dolda objekt vet att positioneringen är det viktigaste att ha full kontroll över för att man ska få fram ett användbart resultat som dessutom ska kunna härledas tillbaka till verkligheten.

Vi har länge förlitat oss på RTK-GPS vilket visserligen ger skaplig kvalité på våra koordinater men ofta är det en tidskrävande process om man under mätningen förlorar RTK-fix. I många fall får GPR-profilerna ett ungefärligt läge med dåliga höjdvärden för marken, vilket sin tur ställer till det när GPR-profilerna ska tolkas.

Bildtexter:

Bild 1: Bilden visar det punkmoln som i realtid skapas medan man går med WR. Där det finns RTK-fix lagras koordinaten i punktmolnet samt som en markör i WR-profilen. Det gör att vi sedan vet exakt var alla traces (mätningar ner i marken) befinner sig i X, Y och Z.

Bild 2: Den röda linjen visar med millimeternoggrannhet var vi har gått och vi kan då positionera vår GPR-profil med extremt hög precision.

Bild 3: Här visas ett kartutdrag från Malå Vision med de SLAM-baserade koordinaterna som alla ligger helt rätt i världen. Höjdskillnaden mellan start och stopp uppgår till 834 mm och GPR-profilen höjdjusteras till alla noder längs GeoSLAMens röda linje.

Bild 4: Astacus har ett verktyg som omvandlar GPR-data till punktmoln i syfte att kunna lägga samman GPR-mätningar gjorda under marken med lasescanningar gjorda ovan mark. Det gör tolkningsarbetet mycket enklare samtidigt som det blir ett tydligare resultat.

Nedan syns Malå EasyLocator WideRange HDR där GeoSLAM Horizon är monterad på WR tillsammans med en Topcon HyperSR GNNS-antenn.

Astacus AB
Strandvägen 3
591 36 Motala
Motala kommun
Sverige
VAT nummer: SE5565871273

Kontaktperson

Sänd till en kollega

0.078