23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

EMC probelm i industriella nätverk

Det är sedan länge känt att för att få ett pålitligt och fungerande Automations system, är det av yttersta vikt att potentialutjämningen är korrekt utförd.

Detta gäller i högsta grad för våra kommunikations kablar.
Strömmar med högre frekvens som ofta orsakas av frekvensomvandlare, svetsapplikationer, använder mestadels skärmen på våra kommunikations kablar som åter ledare, i stället för det avsedda potentialutjämningssystemet. Detta då skärmen är en perfekt ledare för högfrekventa strömmar, då ytan är stor och impedansen låg. Detta skapar störningar i datatrafiken. Störningarna blir mer påtagliga och skadliga ju högre frekvens vi kommunicerar med. Därför är detta desto mer viktigt att ha koll på i dagens system, Att göra rätt från början är viktigt, då det är svårt och kostsamt att bygga om system i efterhand.
 
Högfrekventa strömmar tar den väg med lägst impedans. Om det är för hög impedans i potentialutjämnings systemet är det stor risk att störningarna går genom skärmen på kommunikations kablarna. Vi har uppmät upp till 8A ström i skärmar till PROFINET/PROFIBUS kablage ute hos kunder. Detta i applikationer innehållande svetsrobotar. Självklart påverkar dessa strömmar signalerna inuti kabeln.
 
Att bygga potentialutjämnings nät som stjärnnät är därför inte att rekommendera. Detta då det medför långa potentialutjämnings vägar. Dessa långa kablage får högre impedans. Vilket ger symptom som diskuterats ovan. I stället bör man bygga upp ett mesh system. Med korta anslutningar till potentialutjämnings systemet. På detta sätt hålls impedansen låg. Vidare är det av största vikt att rätt typ av kablage används. Kablage med låg impedans.
 
Att bara förlita sig på magkänslan eller göra intuitiva uttalanden om kvaliteten på befintliga avskärmning och jordningsåtgärder är sällan en bra idé. Det enda sättet att säkerställa goda potentialutjämning är genom mätning.
 
EMCheck® MWMZ II är det rätta verktyget för detta ändamål. På så sätt uppfyller du kraven i DIN EN 50310, som citeras i den nya PI riktlinjen för PROFINET och PROFIBUS nätverk: "Functional potential equalization and shielding of PROFIBUS and PROFINET" from the World Association PROFIBUS & PROFINET International (PI).

EMCheck® MWMZ II består av två spolar. Den första spolen inducerar en känd spänning av och med en definierad frekvens på 2083 Hz. Den andra spolen mäter strömmen inducerad av spolen en i det inställda frekvensområdet. Förhållandet mellan dessa två värden används för att bestämma och visa växelströmsmotståndet (impedansen). Mätningen görs utan avbrott och kan även utföras på ledare som redan bär ström under sin normala drift.
 

  • Skärm loop impedansen i kommunikations kablage (Tex bus kablar) skall max ha 0,6 ohms
  • impedans.PE/PA loop impedansen skall ligga runt 0,3 ohm.

Genom att använda EMCheck® MWMZ II kan du sekundsnabbt avgöra om skärmar, jordförbindelser är korrekt utförda, detta i drift utan att störa pågående produktion.

Jag kommer gärna och demonstrerar och visar produkten i er anläggning.

Mattias Lindh

Mattias Lindh Automation AB
Åsgatan33
282 32 Tyringe
Hässleholms kommun
Sverige
VAT nummer: SE5590928288

Kontaktperson

Mattias Lindh
CEO, Automation Engineer
+46 070-5122705 mattias@lindhautomation.com

Sänd till en kollega

0.047