23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Beckhoff ser tillbaka på 10 år med EtherCAT

EtherCAT presenterades för första gången på Hannovermässan 2003 och är sedan dess en industristandard i hela världen. EtherCAT Technology Group har idag över 2 300 medlemmar, som supportar, sprider och vidareutvecklar EtherCAT-tekniken.

Martin Rostan, chef för teknikmarknadsföringen hos Beckhoff, blickar tillbaka till när "Fast Lightbus" först såg dagens ljus.
EtherCAT är i grunden lightbus-teknik adapterad till Ethernet. Lightbus, den allra första Beckhoff-fältbussen, presenterad 1989, baserade sina för tiden enastående prestanda på funktionsprincipen "processing on-the-fly". Arbetsnamnet på det projekt som EtherCAT slutligen resulterade i, hette "Fast Lightbus". Det är denna unika funktionsprincip som även gör EtherCAT så speciellt: snabbt, flexibel, lätt att använda, kostnadseffektivt, övertygande och därför framgångsrik.
Introduktionen av denna banbrytande kommunikationsteknik på Hannovermässan 2003 var en riktig höjdpunkt i Beckhoffs företagshistoria: praktiskt taget hela branschen besökte vår mässmonter och häpnade – många till och med gratulerade oss. Vi uttryckte redan från början att vi ville göra tekniken till en öppen standard. Dessa intentioner överraskade många. Etableringen av EtherCAT Technology Group och publiceringen av specifikationen som en världsomspännande IEC-standard var viktiga milstolpar. Sedan dess har de flesta övriga aktörer på marknaden tagit till sig vår aktiva inbjudan till att implementera EtherCAT. EtherCATs slav-gränssnitt finns idag på standardmikroprocessorer – för mastern räcker det med en godtycklig Ethernet-port. Den stora mångfalden bland EtherCAT-implementationerna fortsätter att imponera: från ultrasnabba förpackningsmaskiner till hela stålverk, från robotar till skäranläggningar, från vindkanaler till vindenergisystem – EtherCAT används i hela världen i ett oöverträffat utbud av applikationer. Efter 10 år är EtherCAT fortfarande snabbare än de snabbaste CPU:erna – vi har så att säga redan slagit Moores lag i 10 år. Och därför har det också räckt med en enda EtherCAT-version, nämligen den första. Allt som har kommit till senare är kompletteringar, inte ändringar. EtherCAT-hårdvara från 2003 och från 2013 är därför kompatibla. Allt detta är utmärkta förutsättningar för att ta itu med de kommande 10 åren med full kraft!

Beckhoff Automation AB
Östra Hindbyvägen 70
213 74 Malmö
Malmö stad
Sverige
VAT nummer: SE5566225107

Kontaktperson

EJ
Eva Johansson
Marknads/ekonomiassistent
+46 (0)40 680 81 75 Eva.Johansson@beckhoff.se

Sänd till en kollega

0.048