23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Hantering av rök och damm vid slipning och svetsning

Hantering av rök och damm vid slipning och svetsning kräver ett genomtänkt och omsorgsfullt konstruerat system.

Krav vid slipning
Dammavskiljningssystemet för slipavdelningen måste vara helt avskilt från det system som används för svetsningsavdelningen. Kombinationen av svetsloppor och slipdamm kan skapa en potentiellt riskabel situation. Dessutom ser riskerna för de båda processerna olika ut.

Konstruktionen av systemet på slipavdelningen är helt beroende av vilka processer som är aktuella där. Vanligtvis kan utsugssystemet vara en fast utsugshuv, en utsugsarm eller ett slitsat huvsystem på baksidan av varje station. På vissa typer av verktyg kan även utsugen monteras direkt på verktyget. Oavsett vilken metod du använder är det viktigt att säkerställa att systemet har tillräcklig kapacitet för den aktuella mängden damm som alstras. ACGIH (American Conference of Governmental Industrial Hygienists) och liknande organisationer ger rekommendationer om många tillämpningar och parametrar för att säkerställa att detta uppnås.

När dammet väl har samlats in vid källan är även transporthastigheten viktig. Du måste se till att dammet rör sig genom hela kanalsystemet utan att falla ner mitt i, ansamlas och på så vis skapa risk för att systemet slutar fungera.

När det gäller val av dammavskiljare är det bra att först analysera dammet för att fastställa dess riskprofil så att du vet vad du har att göra med. Är det explosivt måste du inkludera motåtgärder för att hantera den risken. En viktig aspekt är att isolera kanalsystemet så att en eventuell explosion som uppstår i dammavskiljaren inte fortplantar sig tillbaka in i byggnaden. På samma sätt, om det finns tryckavlastningspaneler, är det viktigt att säkerställa att det område som ett eventuellt eldklot skulle utmynna i är avstängt och helt fritt från människor.

Läs mer: Hantering av rök och damm vid slipning och svetsning

Nederman Nordic AB
Box 602
251 06 HELSINGBORG
Helsingborgs stad
Sverige
VAT nummer: SE5564267358

Kontaktperson

Sänd till en kollega

0.047