23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Välj rätt dykrör

| Medlemsnyhet | Företag OEM Automatic AB

Denna artikel kommer belysa faktorer som påverkar val av dykrör, sätt att undvika fel samt frågor du bör överväga för att välja det mest lämpade dykröret för just din applikation.

Att temperaturen är korrekt i processer påverkar både förtjänst, säkerhet och kvalitet. Att mäta det korrekt från början och under lång tid är väldigt kritiskt och viktigt. För att skydda omgivningen från processen eller tvärtom installeras ett dykrör. Vid val av rätt dykrör kommer även flera gynnsamma följder såsom prestanda, livslängd, underhåll, service och integritet in i processen. Frågor som du alltid ska ställa dig när du väljer dykrör:

Vilket material är bäst lämpat för processen?
Hur ska dykröret vara utformat?

MATERIAL
Det finns egentligen hur många material som helst att välja på, men hur ska du veta vilket material som är bäst lämpat till just din applikation? Det är egentligen tre faktorer som bestämmer detta: vilken är maxtemperaturen, kemisk kompatibilitet samt kompatibilitet med röret i processen. Genom att ta hänsyn till dessa tre, får du fram det optimala materialet för din process. Det finns egentligen hur många material som helst att välja på, men hur ska du veta vilket material som är bäst lämpat till just din applikation? Det är egentligen tre faktorer som bestämmer detta: vilken är maxtemperaturen, kemisk kompatibilitet samt kompatibilitet med röret i processen. Genom att ta hänsyn till dessa tre, får du fram det optimala materialet för din process.

UTFORMNING
Hur ska då dykröret vara utformat? Dykrör kan delas in i två grupper, sammanfogade och helsvarvade. Sammanfogade dykrör är gjorda från två eller flera delar som svetsas ihop, medan helsvarvade tillverkas komplett från önskat material. Detta gör de helsvarvade dykrören starkare och de klarar även tuffare förhållanden.

Utöver styrkan finns det två ytterligare faktorer som bör belysas, responstid och hållfasthet. Det finns tre vanliga varianter av dykrör, vilka har både för- och nackdelar med ovannämnda faktorer. Ett avsmalnande dykrör ger en snabb responstid och är robust, men har en väldigt hög dragningskraft i processen. Ett rakt dykrör är mycket robust, men har sämre responstid och även denna en hög dragningskraft. Ett stegrande dykrör har låg dragningskraft och snabb responstid, men är inte speciellt robust.

ICKE FUNKTIONELLT DYKRÖR
Om dykröret inte fungerar som det ska, alltså om det blir någon form av fel, kan det även här finnas faktorer att tänka på. Ofta beror felet på något man inte räknat med vid installationen. Till exempel kan det vara höga dragningskrafter i processen, höga statiska tryck, höga temperaturer, korrosion/frätningar eller vibrationer som beror på vätskeinduceringar etc.

SCRUTON WELL
I vissa fall kan processer vara så extrema att riktiga specialdykrör måste användas. Ett utmärkt exempel för detta är WIKAs Scruton Well. Det är inte ovanligt att en så kallad Von Kármán virvel bildas bakom insticket av ett dykrör när den utsätts för ett högt flöde i en rörslinga. Fenomenet innebär att två virvlar med olika rotationsriktningar drar sig till både vänster och höger och dykröret svänger i ofas, vilket ger upphov till vibrationer som kan förstöra dykröret. 

Läs mer om dykrör


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Medlemsnyhet

Företag
OEM Automatic AB

Dalagatan 4
573 28 Tranås
Sverige
OEM Automatic AB

Sänd till en kollega

0.078