23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Järnhaltsmätning i dricksvatten har aldrig varit enklare

| Medlemsnyhet | Företag Bürkert Sweden AB

Sverige är ett land med mycket vatten. Att kunna framställa rent dricksvatten är dock långt från självklart – särskilt då höga järnhalter är ett växande problem. Med Bürkerts automatiserade system sparas tid, samtidigt som man säkerställer kvalitén.

När råvatten från källor som innehåller järn ska användas till dricksvatten eller livsmedelsproduktion ställs extremt höga krav på processen, där en av de grundläggande funktionerna är kontroll av järnhalt. För mycket järn leder till missfärgat vatten och försämrad smak.

– Rent vatten är ingen självklarhet. Inte ens i Sverige, där vi annars har stor tillgång på vatten. Klimatförändringar bedöms påverka den svenska dricksvattenproduktionen i en negativ riktning, säger Malte Ritzén, Field Segment Manager på Bürkert, och fortsätter:

– I dag består vattenverkens utmaning av att möta marknadens krav på dricksvatten, och ett av de vanligaste problemen vid dricksvattenframställning är just höga järnhalter. För att lösa den utmaningen har vi på  Bürkert tagit fram olika typer av systemlösningar som hjälper vattenverken och livsmedelsproducenterna.

Ökad processäkerhet och minskade kostnader
För att leva upp till de hårdast ställda kraven på vattenkvalitet är kontinuerlig övervakning, kontroll och dokumentation av yttersta vikt. Om gränsvärden överskrids krävs snabba åtgärder, vilket i konventionella vattenreningsverk leder till höga omkostnader då laborationspersonal oftast tar vattenproverna manuellt.

– Hur mycket resurser som går åt varierar utifrån vattenkvalitén och antalet mätpunkter, men ju fler mätpunkter desto mer tid och personal behövs. Exakt hur mycket tid som läggs just på järnmätning varierar, men generellt lägger vattenverken mer än en timme på varje järnprov. Hade de i stället använt vårt system för järnanalys hade det skett per automatik, säger Malte Ritzén, och fortsätter:

– För den som har problem med järnhaltigt vatten är det också viktigt att fokusera på luftningsprocessen, och där kan vi på Bürkert hjälpa till med att oxidera järnet i råvattnet och frigöra det, så att det enklare kan filtreras bort i processen.

Mer än tid att vinna
För hög järnkoncentration i vatten kan orsaka långvarig sedimentering av järnpartiklar i rör och ventiler, vilket leder till en rödaktig missfärgning av vattnet för slutanvändare. Med hjälp av rätt typ av analys kan du snabbt upptäcka förhöjda järnvärden i ditt processvatten, övervaka filtrens belastning och vidta åtgärder i tid.

– För höga halter av järn medför påverkan på ledningsnätet och vattenledningar tar skada. Ett normalt 1-tumsjärnrör kan enkelt angripas och rosta sönder, så att det enda som är kvar är ett genomlopp inte är större än en pennas storlek. Förutom att det innebär ett försämrat vattenflöde, lossnar även rosten och följer med i ledningsnätet, säger Malte och fortsätter:

– Höga halter av järn ställer till det även hemma hos privatpersoner. Det sätter igen filtersilar, ventiler och regulatorer och gör så att de inte fungerar. Det missfärgar alltifrån duschar, handfat och toaletter till nytvättade kläder.

Tester utan personal
Bürkerts system kan jämföras med ett litet, obemannat laboratorium, där tusentals tester kan genomföras innan man behöver se över det och fylla på med kemikalier. Laboratoriet är tillgängligt för provtagning dygnet runt, året om. Testerna kan göras utan personal och läsas av på distans.

– Vi har kunder som började med att göra mätningar så tätt som varje timme för att optimera sin anläggning. När de väl optimerat processen hade de lärt sig hur ofta de behöver köra tester, och kunde då minska antalet provtagningar och övergå till övervakning i stället. Bürkerts system gör verkligen skillnad då det ständigt är tillgängligt för provtagning och kan användas utan personal. Det här är framtidens teknik, fast idag, avslutar Malte Ritzén.

 

Vill du också veta mer? Läs mer om hur Bürkert kan hjälpa er här.

Medlemsnyhet

Företag
Bürkert Sweden AB

Kattsundsgatan 27
211 26 Malmö
Sverige
Bürkert Sweden AB

Sänd till en kollega

0.047