23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Hur robotar kan effektivisera bilindustrin

| Medlemsnyhet | Företag Nordiske sponsrat innehåll

Bilindustrin har under många år använt robotar i sina monteringslinjer för en mängd olika tillverkningsprocesser.

Detta tack vare att robotar är mer effektiva, precisa, flexibla och till och med pålitliga i många fall. Denna teknik har möjliggjort det för bilindustrin att förbli en av de mest automatiserade leveranskedjorna världen över, och en av de industrier som använder robotar mest. Varje fordon har tusentals komplexa steg som ska genomföras i tillverkningsprocessen för att få komponenter dit de bör vara. Vilka är dessa, och hur effektiviseras bilindustrin tack vare robotar?

Robotar skyddar mänskliga medarbetare
Många jobb inom fordonstillverknings-industrin är farliga. Det kan vara varma temperaturer, som när man häller smält metall. Eller smärtor som kommer gradvist, som muskelstörningar till följd av felaktiga lyft, vridningar och repetitiva rörelser. Detta kan bli förhindrat genom att robotar övertar dessa arbetsuppgifter. Vid t.ex. montering kan robotar förhindra att mänskliga arbetare utsätts för ångor och svetsning, genom att arbetsplatsen istället använder en svetsrobot. Robotar skyddar helt enkelt människor mot olyckor och skador genom att ersätta mänsklig arbetskraft vid dessa smutsiga och farliga miljöer.

Och för att förbättra produktionen
I dagens marknad är bilproduktionen mer komplicerad än vad den någonsin varit. Därför använder många tillverkare robotar för att göra jobbet och för att säkerställa precision, men också för att få jobbet gjort i tid. Robotar inom bilindustrin används framförallt för att lyfta och flytta tunga föremål, men också för att svetsa och måla. Utan hjälp av dessa robotar skulle vissa jobb som nu är möjliga betraktas som omöjliga.

En svetsrobot till exempel spelar en viktig roll under processen. Den applicerar en utmärkt svets under en kort tid, vilket som förmodligen skulle ta en människa dubbelt så lång tid. En annan robot som används under tillverkningsprocessen är en så kallad robot “sprejmålare”, som målar ett fordon. Den kvalité som blir resultatet kan ingen människa matcha, då roboten är programmerad för att spraya en viss mängd färg per sekund. De kan måla flera bilar på en dag, och förhindrar också att mänskliga medarbetare kommer i kontakt med skadliga ångor som kommer från färgen.

Kommer robotar att ta över mänsklig arbetskraft?
En fråga som många ställer sig när man diskuterar artificiell intelligens och robotar på arbetsplatsen är om robotar kommer ersätta människor. Svaret är både ja och nej. Många av de robotar som används inom bilindustrin gör de uppgifter som människor aldrig kunnat göra, med tanke på hur effektivt vi måste producera i dagens samhälle.

Idag arbetar även människor sida vid sida av många robotar, så kallade cobots, för att underlätta många uppgifter. Dessutom behövs det fortfarande en mänsklig hjärna bakom robotarna, så det kommer att krävas fler högutbildade, kreativa människor i framtiden. Oavsett om vi vill det eller inte, så kommer det en efterfrågan på automatisering av världens bilfabriker, och vi måste utvecklas därefter.

Medlemsnyhet

Företag
Nordiske sponsrat innehåll

Sänd till en kollega

0.094