23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Åderbrock - maskformade saker på benen

| Medlemsnyhet | Företag Nordiske sponsrat innehåll

Har du på senare tid märkt att du fått maskformade saker på som satt sig på benen?

Då har du antagligen börjat få åderbråck, en vanlig åkomma. Åderbråck kan i vissa mer sällsynta fall vara hälsoskadligt men oftast är det helt ofarligt. Däremot tycker många inte att de är särskilt snygga. Fakta om åderbrock och vem som kan få det beskrivs i denna text nedan.

Åderbrock - vad är det och vem kan få det?
Åderbråck uppstår hos hela 30 % av svenska folket i snitt. Uppkomsten beror på försämrad blodcirkulation, vilket är vanligt i högre ålder. De syns genom slingriga vener, som liknar maskar, som syns för blotta ögat genom huden. Förutom äldre kan överviktiga, gravida eller hos personer som inte motionerar tillräckligt uppleva besvär. Oftast är det ofarligt men det händer att man behöver söka upp en läkare.

Åderbråck kan drabba vem som helst, men det är betydligt vanligare hos kvinnor. Åderbråck är också ärftligt så om ens förälder litet av det ju större risk att du drabbas också punkt personer som har dålig blodcirkulation, såsom till exempel sjuka eller överviktiga i allmänhet löper större risk att drabbas. Även med åldern är det vanligare det med åderbråck.

Behöver man oroa sig för åderbråck?
Som nämnt ovan är det generellt sett inte farligt att ha åderbråck. Det handlar oftast om att personer med åderbråck tycker att det ser fult ut. Men hos folk som upplever obehag eller att det gör ont kan det vara bra att få dem undersökta hos en läkare som kan avgöra om du behöver behandling eller inte.

Har du åderbråck och upplever symtom som att huden ändrar färg på den undre delen av underbenet och ner mot ankeln, där huden ofta blir mörkare, bör du ringa en läkare direkt eller om det uppstår otäcka sår. För att få mer fakta om åderbrock kan du också gå in på 1177.se där mer info finns.

 

Medlemsnyhet

Företag
Nordiske sponsrat innehåll

Sänd till en kollega

0.047