23948sdkhjf

De växer inom 3D-printing

 

Med en patenterad teknik går det Höganäsbaserade företaget i bräschen för additiv tillverkning, eller 3D-printing, av metallkomponenter.

Digital Metal är ett spännande teknikföretag. Efter kraftig tillväxt under det senaste året rustar företaget för utbyggnad av verksamheten, både i produktionsyta och antal anställda där man främst söker ingenjörer och tekniker för utveckling av material och maskiner.

Det unika med Digital Metals metod är att komponenterna skrivs ut och värmebehandlas, det vill säga sintras, istället för smältas ihop med laser. Tekniken kallas binder-jetting och ger en bättre upplösning och detaljrikedom. Dessutom är produktionshastigheten väsentligt högre än för andra 3D printing-tekniker.

– Tack vare det stora intresset påbörjar vi nu serieproduktion av våra maskiner, säger Ralf Carlström, VD på Digital Metal. Den första omgången kommer att bestå av sex nya printrar som innehåller den senaste automationselektroniken. Vi har även minskat storleken på maskinen, vilket gör den mer lättplacerad. Samtidigt uppgraderar vi vår befintliga maskinpark till den senaste tekniken.

Produktionsanläggningen och kontoret i Höganäs byggs ut med 50 procent. Projektet omfattar även installation av ett nytt ventilationssystem och en väsentlig utbyggnad av kompressions- och kylningskapaciteten, vilket gör att Digital Metal fördubblar sin kapacitet att värmebehandla, det vill säga sintra, komponenter. Man bygger också ett separat rum för kvalitetskontroll och ett avskilt utrymme för utskrift med material som kräver särskild hantering.

– Genom att utveckla materialsortimentet öppnar vi för nya samarbeten med företag inom framför allt flygindustrin, som kräver komponenter som tål extremt höga temperaturer, tillverkade av så kallade superlegeringar, säger Ralf Carlström.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078