Pionjäranläggning förtidspensioneras

| Av Peter Håkansson | Tipsa redaktionen

17 juni levererade Oskarshamn 1 (O1), den första kommersiella reaktorn i Sverige, sina sista kilowattimmar el.

Efter en driftstörning då anläggningen stoppade automatiskt 17 juni beslöt man vid ett extrainsatt beslutsmöte att inte återstarta anläggningen – med endast tio dygn kvar till O1s stängningsdatum torsdagen den 29 juni.


Det har varit en ära att jobba på O1, så det känns lite tungt i hjärtat idag, säger Mikael Wramsjö, produktionschef på O1.

Den resa som anläggningen har varit med om, under sina 45 år i produktion, är unik. Cirka 110 000 000 megawattimmar klimateffektiv el har levererats ut på det svenska elnätet från O1 sedan starten 1972.


Det var ASEA som, den 14 juli 1965, fick uppdraget att leverera O1 med en effekt på 400 megawatt och drygt sex år senare fasade anläggningen in på det svenska elnätet för första gången.

Sveriges första kommersiella reaktor invigdes med pompa och ståt av kung Gustav VI Adolf den 18 maj 1972 i hällande regn. Det var en milstolpe i att utveckla det koldioxidsnåla energisystem som Sverige kan stoltsera med idag.


Hela O1s 45-åriga drifttid har kantats av nydanande projekt som har drivit utvecklingen framåt inom såväl den världsomspännande kärnkraftsbranschen som inom svensk ingenjörskonst. Projekt Fenix, 1993-1995, innefattade en rad åtgärder för att renovera reaktortanken.

Arbetet fick internationell uppmärksamhet eftersom det var första gången i kärnkraftsindustrins historia som personal utförde arbete i en reaktortank som hade varit i drift. Projekt Mod, som pågick mellan 2001–2003, var det mest omfattande arbete som utförts på OKG sedan byggnationen av Oskarshamn 3 (O3) och gjorde Sveriges äldsta kommersiella kärnkraftverk till det, i många avseenden, modernaste.


Anläggningen har hållit fanan högt och det är fantastiskt att se det enorma engagemanget i att köra anläggningen in i det sista. Jag har haft nöjet att träffa många medarbetare i kontrollrummet på senare tid och blir alltid lika stolt över det helhetstänk som jag har sett där. I alla samtalen dyker det alltid upp; säkerhet, personal och anläggning. Ett stort tack för att ni har satt en hög standard på motivation, säger vd Johan Dasht.


På O1 kommer det nu att genomföras en kort revisionsavställning och därefter påbörjas arbetet med att transportera allt använt kärnbränsle från anläggningen till det centrala mellanlagret för använt kärnbränsle, vilket planeras vara klart till årsskiftet 2018–2019.

Fakta

Byggstart: 1966
Driftstart: 1972
Maxeffekt brutto: 492 MW
Maxeffekt netto: 473 MW
Termisk effekt: 1375 MW
Bästa produktionsår: 2004 (3 536,46 GWh)
Antal produktionsdygn: cirka 11 000
Total produktion: cirka 110 000 000 MWh

De tre bästa åren (tillgänglighet):

År 1991 – 88,9 %
År 1987 – 88,6 %
År 2000 – 88,1 %

De tre bästa åren (nettoproduktion):

År 2004 – 3 536,46 GWh
År 2008 – 3 496,38 GWh
År 2016 – 3 367,27 GWhHåll dig uppdaterad med Process Nordic
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

13 Mkr mot skogsskador

Koll på skogen?

Svenskarna ska vara kända för att vara ett skogsälskande folk – men har vi koll på vad skogen också används till?

Pionjäranläggning förtidspensioneras

17 juni levererade Oskarshamn 1 (O1), den första kommersiella reaktorn i Sverige, sina sista kilowattimmar el.

Vibrationsövervakning med HD-teknologi

Nordic Paper Åmotfors bygger ut det befintliga onlinesystemet för vibrationsmätning på PM6 med ytterligare mätpunkter från SPM.

Södrastöd till forskningen

Ingenjörer topprankar ABB

ABB har levererat DolWin2

Arkiv

Preem Gas AB danskt

Stoppade verk räddar fladdermössen

Biologerna Martin Green och Jens Rydell, forskare vid Naturvetenskapliga fakulteten på Lunds universitet, får Skånes vindkraftspris 2017 för sin forskning om vindkraftens påverkan på fladdermöss och fåglar.

SCA-förundersökning läggs ned

Kammaråklagare Thomas Forsberg vid Riksenheten mot korruption lägger ned förundersökningen i sin helhet om trolöshet mot huvudman och mutbrott mot företrädare för SCA.

Inget jobbsug i miljösektorn

Ökad malmproduktion 2016

Vågkraft i norska nätet

Nya material från skogen

Överskottsgas blir fartygsbränsle

Investment in bar finishing capabilities

Cassandras vd delgiven

Ny teknik höjer säkerheten

Inopererade chip, tatueringar med ledande bläck och linser som kompletterar ögats bild av verkligheten. Det är några av tekniktrenderna som kan undersökas när processindustrin deltar i ett forskningsprojekt för att öka säkerheten.

Boden bygger ny avfallspanna

Knappt tio år har gått sen Bodens energi byggde sin senaste avfallspanna. Nu är det dags igen, eftersom den äldsta pannan är nästan fyrtio år.

Styrde limkokaren trådlöst

Staten berett gå in i Pajala

Bättre kvalitet med ny kamerateknik

Ett nytt projekt inom det strategiska innovationsprogrammet Processindustriell IT och Automation (PiiA) ska leda till minskade process- och kvalitetsvariationer vid pappers- och kartongtillverkning.

Nyinvigde världens modernaste

Bygger vätgasanläggning

Vill minska processindustrins utsläpp

1

Genombrottsorder för Svenska Aerogel

Investerar i Kvarntorp

Fortsatt färre olyckor

Sweco medverkar i Clink

Förvärvar Norges ledande bergteknikbolag

Tillväxt ökar utsläppen

Nya regler hotar stålindustrin

Flytt i Kiruna

Gruvöns massalinje igång igen

Investerar i Hylte bruk

Svensk skog möter norsk olja

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.214