23948sdkhjf

Södrastöd till forskningen

Södras forskningsstiftelse har beslutat bidra med nio miljoner kronor till nio olika forskningsprojekt med koppling till skogsbruket och skogsindustrin.

Den enskilt största satsningen görs på Framtidens skogsskötsel i södra Sverige, ett forskningsprogram som ska utveckla skötselmetoder för ett mer varierat skogsbruk och öka användningen av digitala datakällor i södra Sverige. Projektet som beviljas fyra miljoner kronor är ett samarbete mellan SLU, Linnéuniversitetet och Skogforsk.

Skogen spelar en allt viktigare roll i det biobaserade samhället, samtidigt som förutsättningarna för skogsbruket förändras. Det finns mer att göra både vad gäller produktionstakt och mångfald. Det kommer den här forskningen att bidra till, säger Göran Örlander, ordförande i Södras forskningsstiftelse.

Övriga projekt som beviljats bidrag spänner över en bred räckvidd av skogsindustrirelaterade områden, från flervåningshus i trä till olika uppföljnings- och skötselmetoder för skogsbruket:
*Flervåningshusbyggande av prefabricerade volymmoduler i trä – modellutveckling och experimentella studier beviljas 2,5 miljoner kronor.
*Framtidens skogsskötsel i södra Sverige bevilja fyra miljoner kronor.
*Datainsamling och analys av skandinavisk teknik och logistik för askåterföring beviljas 3,5 miljoner kronor.
*Utveckling av tanninbaserade träskyddsmedel biljas 830000 kronor.
* Gallringsplanering på webben beviljas 215000 kronor.
* Skogsgödsling – tillväxteffekter i sydsvenska tallbestånd beviljas 370000 kronor.
*Nya uppföljningsverktyg för förbättrad diametermätning i skördare beviljas 300000 kronor.
*Dikesrensningens effekter på vattenkvalitet nedströms åtgärd beviljas 430000 kronor.
*Utvärdering av system för krankörning och lastsäkring från lastbilshytten på timmerbilar beviljas 500000 kronor.

Södra Skogsägarnas stiftelse för forskning, utveckling och utbildning verkar för att främja forskning och utbildning av betydelse för skoglig och skogsindustriell verksamhet i södra Sverige.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078