Överskottsgas blir fartygsbränsle

| Av Peter Håkansson | Tipsa redaktionen

Vid tillverkning av stål bildas överskottsgas som idag bland annat används till fjärrvärme. Men gasen är mer värdefull än så.

Forskare från Swerea arbetar nu med att bygga upp en pilotanläggning för att demonstrera hur överskottsgasen kan omvandlas till metanol för fartygsdrift. Helt i linje med ambitionen om att Sveriges fordonsflotta ska vara fossilfri 2030.

För att utnyttja överskottsgasens fulla potential har deltagarna i projektet utvecklat en process för att omvandla gasen till en kemisk produkt, i detta fall en miljövänlig metanol att användas för fartygsdrift.

Målet i det internationella forskningsprojektet är att metanolen ska demonstreras i fartyget Stena Germanica som trafikerar sträckan Göteborg-Kiel.


En gasledning som nyligen har byggts mellan SSAB:s masugn i Luleå och Swereas MEFOS pilotanläggning är en förutsättning för projektet.

Gasen från masugnen innehåller kolmonoxid, koldioxid, vätgas samt kvävgas och fokus i det här projektet har varit att ta tillvara både vätgas, kolmonoxid och koldioxid för att skapa kemiska produkter. Med metoden kan vi fånga in allt fossilt kol och utnyttja energin i gaserna till att i en effektiv process tillverka metanol, säger Magnus Lundqvist, forskare på Swerea MEFOS. 


– Ett av våra fokusområden är att använda renare energi och där måste vi våga vara kreativa och pröva nya vägar. Forskningsprojektet visar att det går att få fram fossilfria bränslen på nya oväntade vägar och projektet är ett gott exempel på hur vi tillsammans kan göra både industrin och sjöfarten ännu mer miljövänlig, säger Per Stefenson, projektledare på Stena Teknik. 


Projektet pågår 2016–2020. Elva företag från sex olika länder deltar, däribland SSAB och Stena Rederi från Sverige. Det koordineras av spanska I-Deals Innovation & Technology venturing Services SL.Håll dig uppdaterad med Process Nordic
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

13 Mkr mot skogsskador

Koll på skogen?

Svenskarna ska vara kända för att vara ett skogsälskande folk – men har vi koll på vad skogen också används till?

Pionjäranläggning förtidspensioneras

17 juni levererade Oskarshamn 1 (O1), den första kommersiella reaktorn i Sverige, sina sista kilowattimmar el.

Vibrationsövervakning med HD-teknologi

Nordic Paper Åmotfors bygger ut det befintliga onlinesystemet för vibrationsmätning på PM6 med ytterligare mätpunkter från SPM.

Södrastöd till forskningen

Ingenjörer topprankar ABB

ABB har levererat DolWin2

Arkiv

Preem Gas AB danskt

Stoppade verk räddar fladdermössen

Biologerna Martin Green och Jens Rydell, forskare vid Naturvetenskapliga fakulteten på Lunds universitet, får Skånes vindkraftspris 2017 för sin forskning om vindkraftens påverkan på fladdermöss och fåglar.

SCA-förundersökning läggs ned

Kammaråklagare Thomas Forsberg vid Riksenheten mot korruption lägger ned förundersökningen i sin helhet om trolöshet mot huvudman och mutbrott mot företrädare för SCA.

Inget jobbsug i miljösektorn

Ökad malmproduktion 2016

Vågkraft i norska nätet

Nya material från skogen

Överskottsgas blir fartygsbränsle

Investment in bar finishing capabilities

Cassandras vd delgiven

Ny teknik höjer säkerheten

Inopererade chip, tatueringar med ledande bläck och linser som kompletterar ögats bild av verkligheten. Det är några av tekniktrenderna som kan undersökas när processindustrin deltar i ett forskningsprojekt för att öka säkerheten.

Boden bygger ny avfallspanna

Knappt tio år har gått sen Bodens energi byggde sin senaste avfallspanna. Nu är det dags igen, eftersom den äldsta pannan är nästan fyrtio år.

Styrde limkokaren trådlöst

Staten berett gå in i Pajala

Bättre kvalitet med ny kamerateknik

Ett nytt projekt inom det strategiska innovationsprogrammet Processindustriell IT och Automation (PiiA) ska leda till minskade process- och kvalitetsvariationer vid pappers- och kartongtillverkning.

Nyinvigde världens modernaste

Bygger vätgasanläggning

Vill minska processindustrins utsläpp

1

Genombrottsorder för Svenska Aerogel

Investerar i Kvarntorp

Fortsatt färre olyckor

Sweco medverkar i Clink

Förvärvar Norges ledande bergteknikbolag

Tillväxt ökar utsläppen

Nya regler hotar stålindustrin

Flytt i Kiruna

Gruvöns massalinje igång igen

Investerar i Hylte bruk

Svensk skog möter norsk olja

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.131