Ny teknik höjer säkerheten

| Av Peter Håkansson | Tipsa redaktionen

Inopererade chip, tatueringar med ledande bläck och linser som kompletterar ögats bild av verkligheten. Det är några av tekniktrenderna som kan undersökas när processindustrin deltar i ett forskningsprojekt för att öka säkerheten.

I ett nytt forskningsprojekt ska säkerheten höjas inom processindustrin. SSAB, Sandvik och SSG driver projektet, men även Boliden och Outokumpu kan bli delaktiga. Företagen ska lyfta upp arbetsmoment och situationer som är särskilt riskfyllda, platsbesök ska göras och olycksstatistik ska granskas.


– Forskarna kommer att få lösa särskilt utvalda problemfall. Det kan resultera i färdiga produkter, beteendeorienterade eller tekniska lösningar. Industrin kommer hela tiden att vara med och granska arbetet så att det blir anpassat till deras verksamheter, berättar Susanne Timsjö, programchef på PiiA.

Parallellt med arbetet att identifiera industrins svaga säkerhetspunkter kommer olika tekniktrender att undersökas. Det är inte ännu bestämt vilka som kommer att undersökas, men forskningsansökan beskriver bland annat cyborger, det vill säga människor som till viss del är robotar.

De vildaste idéerna är inopererade chip och linser eller tatueringar med ledande bläck som kan transportera elektriska signaler. Exempelvis skulle sensorer i en fabrik kunna upptäcka farliga gaser och strålning. Informationen överförs trådlöst till ett inopererat chip och

signalerna går genom tatueringen upp till ögat. Där kan linserna färgsätta och varna för de farliga gaserna och strålningen som normalt är färglös. På så sätt kan faran upptäckas innan det är för sent, något som inte varit möjligt med människans vanliga sinnen.

– Det finns teknik som kan användas redan idag men som inte är okej, till exempel att operera in

chip i sina anställda. Forskarna ska förutsättningslöst titta på all bärbar teknik, sammanställa den och visa tillämpningar både på lång och kort sikt, säger Susanne Timsjö.

Inom gruvindustrin finns stora möjligheter till förenkling med hjälp av tekniska hjälpmedel. För att få vistas under jord krävs en rad enheter som exempelvis analyserar luftens innehåll och kan varna för dödliga luftblandningar.


ABB har i ett forskningsprojekt redan utvecklat en jacka som mäter gashalt, hjärtfrekvens, luft- och

kroppstemperatur. Den fick ett bra mottagande, men det finns idag ingen leverantör på marknaden.


Ändå kan den här typen av teknik ha många andra fördelar. Arbetsgivare kan i tid upptäcka om en

medarbetare håller på att bli sjuk. Personen kan skickas till företagshälsovården och en ersättare kan

kallas in. I livsmedelsindustrin kan insjuknande personal avskiljas från produktionen i god tid och undvika smitta.

Positioneringsutrustning är en annan typ av befintlig teknik som kan underlätta vid uppstart

av processer, utrymningar och räddningsaktioner. Att övervaka och veta var personalen befinner sig kan dock vara en känslig fråga.

Dessutom blir datasäkerheten extra viktigt. Om en hackare bryter sig in i systemet kan det få ödesdigra konsekvenser för operatörerna.

– Vi fokuserar inte på digital säkerhet i det här projektet, bara i den mån vi stöter på frågeställningar

som måste lösas. Det är oacceptabelt om hackare skulle kunna iscenställa olyckor så att produktionen stoppas eller få personal att verka vara i säkerhet när de inte är det, säger hon.


En annan del av projektet syftar till att underlätta, uppmuntra eller göra säkerhetsarbetet roligare.


Inspirationen hämtas från dataspelsvärlden, där miljontals ungdomar tillbringar timmar framför dataskärmarna. En variant är att belöna önskat beteende med poäng som kan växlas till riktiga saker eller får den anställde att stiga i graderna i den virtuella världen.


De tekniska lösningarna begränsas inte bara till mjukvara och spelliknande arbetsuppgifter. Även hårdvara kan komma att användas. Trappräcket kan lysa upp i grön färg vid kontakt med händer, farliga områden på fabriksgolvet kan larma när de beträds eller favoritmusiken kan strömma ur

hörselkåpan om operatören följer den säkraste vägen genom anläggningen.


– Hittills har säkerhetsarbetet mest handlat om att rapportera säkerhetsrisker och tråkiga instruktioner. Vi vill använda spelifiering som metod och få säkerhetsarbetet

att bli roligt och kännas meningsfullt. Vi är öppna för allt, men vi går inte djupare in på saker som vi vet att någon annan redan jobbar med, säger Susanne Timsjö.


JESPER GUNNARSSON


Fotnot: Susanne Timsjö har meddelat Process Nordic att hon inte står bakom artikeln. Det behöver hon inte heller, för texten är inte skriven av henne, utan av Process Nordics reporter. Hennes uttalanden härstammar från två telefonintervjuer och skriftliga ändringsförslag skickade via mejl.

Artikeln är tidigare publicerad i Process Nordic nr 6 2017Håll dig uppdaterad med Process Nordic
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

13 Mkr mot skogsskador

Koll på skogen?

Svenskarna ska vara kända för att vara ett skogsälskande folk – men har vi koll på vad skogen också används till?

Pionjäranläggning förtidspensioneras

17 juni levererade Oskarshamn 1 (O1), den första kommersiella reaktorn i Sverige, sina sista kilowattimmar el.

Vibrationsövervakning med HD-teknologi

Nordic Paper Åmotfors bygger ut det befintliga onlinesystemet för vibrationsmätning på PM6 med ytterligare mätpunkter från SPM.

Södrastöd till forskningen

Ingenjörer topprankar ABB

ABB har levererat DolWin2

Arkiv

Preem Gas AB danskt

Stoppade verk räddar fladdermössen

Biologerna Martin Green och Jens Rydell, forskare vid Naturvetenskapliga fakulteten på Lunds universitet, får Skånes vindkraftspris 2017 för sin forskning om vindkraftens påverkan på fladdermöss och fåglar.

SCA-förundersökning läggs ned

Kammaråklagare Thomas Forsberg vid Riksenheten mot korruption lägger ned förundersökningen i sin helhet om trolöshet mot huvudman och mutbrott mot företrädare för SCA.

Inget jobbsug i miljösektorn

Ökad malmproduktion 2016

Vågkraft i norska nätet

Nya material från skogen

Överskottsgas blir fartygsbränsle

Investment in bar finishing capabilities

Cassandras vd delgiven

Ny teknik höjer säkerheten

Inopererade chip, tatueringar med ledande bläck och linser som kompletterar ögats bild av verkligheten. Det är några av tekniktrenderna som kan undersökas när processindustrin deltar i ett forskningsprojekt för att öka säkerheten.

Boden bygger ny avfallspanna

Knappt tio år har gått sen Bodens energi byggde sin senaste avfallspanna. Nu är det dags igen, eftersom den äldsta pannan är nästan fyrtio år.

Styrde limkokaren trådlöst

Staten berett gå in i Pajala

Bättre kvalitet med ny kamerateknik

Ett nytt projekt inom det strategiska innovationsprogrammet Processindustriell IT och Automation (PiiA) ska leda till minskade process- och kvalitetsvariationer vid pappers- och kartongtillverkning.

Nyinvigde världens modernaste

Bygger vätgasanläggning

Vill minska processindustrins utsläpp

1

Genombrottsorder för Svenska Aerogel

Investerar i Kvarntorp

Fortsatt färre olyckor

Sweco medverkar i Clink

Förvärvar Norges ledande bergteknikbolag

Tillväxt ökar utsläppen

Nya regler hotar stålindustrin

Flytt i Kiruna

Gruvöns massalinje igång igen

Investerar i Hylte bruk

Svensk skog möter norsk olja

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.159