Boden bygger ny avfallspanna

| Av Peter Håkansson | Tipsa redaktionen

Knappt tio år har gått sen Bodens energi byggde sin senaste avfallspanna. Nu är det dags igen, eftersom den äldsta pannan är nästan fyrtio år.

– Vi är tvungna att investera och gör det lite mer offensivt, berättar fjärrvärmechefen Lennart Jonsson.

Efter sjutton år som biobränslepanna och tjugo som avfallspanna börjar Panna 14 bli sliten. Istället för en totalrenovering satsar Bodens energi 760 miljoner kronor på en ny ångpanna som ska förbränna avfall.

– Vi är tvungna att investera och gör det lite mer offensivt än att bara vidmakthålla den situation som vi redan har. Med den nya pannan ökar vi elproduktionen med 40 GWh och avfallsintaget med en tredjedel, berättar fjärrvärmechefen Lennart Jonsson över telefon.

Idag slukar de två pannorna 100 000 ton avfall per år, producerar 26 GWh el och täcker ungefär 90 procent av värmebehovet.

Är det ingen som ifrågasätter investeringen i en ny avfallspanna?

– Vad jag känner till finns ingen lokal eller regional opinion mot avfallsförbränning här uppe. Det är en okontroversiell fråga och beror nog på våra regionala förutsättningar på Nordkalotten. Att köra avfall på lastbil i 70 mil från ett annat land är inte märkvärdigt, säger Lennart Jonsson.

Han berättar att avfallspannorna i Umeå, Boden, Kiruna, Uleåborg och Tromsö tar hand om nästan allt avfall som uppkommer i regionen. Överskottet på ungefär 70 000-80 000 ton per år transporteras till mellansverige med lastbil.

De regionala förutsättningarna är också en av anledningarna till valet av en rosterpanna. Ekonomin medger inte riktigt den bearbetning av avfall som krävs för andra typer av pannor.

Under Process Nordics besök i Boden visar bränsleinköparen Anna Munkhammar runt och berättar om anläggningen. På baksidan ligger tusentals järnvägssliprar i väntan på förbränning.

– Det händer att privatpersoner undrar om de inte kan få komma hit och ta några sliprar, men det går naturligtvis inte, berättar hon.

Anläggningen ska vara klar till årsskiftet, men det är först efter inkörningsperioden som pannan lämnas över till det kommunala energibolaget i april 2019. Den gamla pannan blir då en reservpanna som kanske kommer att köras 200 timmar varje år.

Investeringen är uppdelad i fem delentreprenader som samordnas av en inhyrd projektledare från Sweco. NCC har bygg- och markentreprenaden, B&W Vølund levererar panna, GE power ansvarar för rökgasreningen medan ETK fixar hjälpsystemen och M+M är leverantör av turbin och generator.


Jesper Gunnarsson


Artikeln tidigare införd i Process Nordic nr 6 2017Håll dig uppdaterad med Process Nordic
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

13 Mkr mot skogsskador

Koll på skogen?

Svenskarna ska vara kända för att vara ett skogsälskande folk – men har vi koll på vad skogen också används till?

Pionjäranläggning förtidspensioneras

17 juni levererade Oskarshamn 1 (O1), den första kommersiella reaktorn i Sverige, sina sista kilowattimmar el.

Vibrationsövervakning med HD-teknologi

Nordic Paper Åmotfors bygger ut det befintliga onlinesystemet för vibrationsmätning på PM6 med ytterligare mätpunkter från SPM.

Södrastöd till forskningen

Ingenjörer topprankar ABB

ABB har levererat DolWin2

Arkiv

Preem Gas AB danskt

Stoppade verk räddar fladdermössen

Biologerna Martin Green och Jens Rydell, forskare vid Naturvetenskapliga fakulteten på Lunds universitet, får Skånes vindkraftspris 2017 för sin forskning om vindkraftens påverkan på fladdermöss och fåglar.

SCA-förundersökning läggs ned

Kammaråklagare Thomas Forsberg vid Riksenheten mot korruption lägger ned förundersökningen i sin helhet om trolöshet mot huvudman och mutbrott mot företrädare för SCA.

Inget jobbsug i miljösektorn

Ökad malmproduktion 2016

Vågkraft i norska nätet

Nya material från skogen

Överskottsgas blir fartygsbränsle

Investment in bar finishing capabilities

Cassandras vd delgiven

Ny teknik höjer säkerheten

Inopererade chip, tatueringar med ledande bläck och linser som kompletterar ögats bild av verkligheten. Det är några av tekniktrenderna som kan undersökas när processindustrin deltar i ett forskningsprojekt för att öka säkerheten.

Boden bygger ny avfallspanna

Knappt tio år har gått sen Bodens energi byggde sin senaste avfallspanna. Nu är det dags igen, eftersom den äldsta pannan är nästan fyrtio år.

Styrde limkokaren trådlöst

Staten berett gå in i Pajala

Bättre kvalitet med ny kamerateknik

Ett nytt projekt inom det strategiska innovationsprogrammet Processindustriell IT och Automation (PiiA) ska leda till minskade process- och kvalitetsvariationer vid pappers- och kartongtillverkning.

Nyinvigde världens modernaste

Bygger vätgasanläggning

Vill minska processindustrins utsläpp

1

Genombrottsorder för Svenska Aerogel

Investerar i Kvarntorp

Fortsatt färre olyckor

Sweco medverkar i Clink

Förvärvar Norges ledande bergteknikbolag

Tillväxt ökar utsläppen

Nya regler hotar stålindustrin

Flytt i Kiruna

Gruvöns massalinje igång igen

Investerar i Hylte bruk

Svensk skog möter norsk olja

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.916