23948sdkhjf

Boden bygger ny avfallspanna

Knappt tio år har gått sen Bodens energi byggde sin senaste avfallspanna. Nu är det dags igen, eftersom den äldsta pannan är nästan fyrtio år.

– Vi är tvungna att investera och gör det lite mer offensivt, berättar fjärrvärmechefen Lennart Jonsson.

Efter sjutton år som biobränslepanna och tjugo som avfallspanna börjar Panna 14 bli sliten. Istället för en totalrenovering satsar Bodens energi 760 miljoner kronor på en ny ångpanna som ska förbränna avfall.

– Vi är tvungna att investera och gör det lite mer offensivt än att bara vidmakthålla den situation som vi redan har. Med den nya pannan ökar vi elproduktionen med 40 GWh och avfallsintaget med en tredjedel, berättar fjärrvärmechefen Lennart Jonsson över telefon.

Idag slukar de två pannorna 100 000 ton avfall per år, producerar 26 GWh el och täcker ungefär 90 procent av värmebehovet.

Är det ingen som ifrågasätter investeringen i en ny avfallspanna?

– Vad jag känner till finns ingen lokal eller regional opinion mot avfallsförbränning här uppe. Det är en okontroversiell fråga och beror nog på våra regionala förutsättningar på Nordkalotten. Att köra avfall på lastbil i 70 mil från ett annat land är inte märkvärdigt, säger Lennart Jonsson.

Han berättar att avfallspannorna i Umeå, Boden, Kiruna, Uleåborg och Tromsö tar hand om nästan allt avfall som uppkommer i regionen. Överskottet på ungefär 70 000-80 000 ton per år transporteras till mellansverige med lastbil.

De regionala förutsättningarna är också en av anledningarna till valet av en rosterpanna. Ekonomin medger inte riktigt den bearbetning av avfall som krävs för andra typer av pannor.

Under Process Nordics besök i Boden visar bränsleinköparen Anna Munkhammar runt och berättar om anläggningen. På baksidan ligger tusentals järnvägssliprar i väntan på förbränning.

– Det händer att privatpersoner undrar om de inte kan få komma hit och ta några sliprar, men det går naturligtvis inte, berättar hon.

Anläggningen ska vara klar till årsskiftet, men det är först efter inkörningsperioden som pannan lämnas över till det kommunala energibolaget i april 2019. Den gamla pannan blir då en reservpanna som kanske kommer att köras 200 timmar varje år.

Investeringen är uppdelad i fem delentreprenader som samordnas av en inhyrd projektledare från Sweco. NCC har bygg- och markentreprenaden, B&W Vølund levererar panna, GE power ansvarar för rökgasreningen medan ETK fixar hjälpsystemen och M+M är leverantör av turbin och generator.


Jesper Gunnarsson


Artikeln tidigare införd i Process Nordic nr 6 2017

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093