Fortsatt färre olyckor

| Av Peter Håkansson | Tipsa redaktionen

I den tunga delen av processindustrin är trenden tydlig: arbetsolyckorna fortsätter att minska. Hos el-, kraft- och kemikalieproducenterna står utvecklingen still, eller så ökar olyckorna marginellt.

I den tunga delen av processindustrin är trenden tydlig: arbetsolyckorna fortsätter att minska. Hos el-, kraft- och kemikalieproducenterna står utvecklingen still, eller så ökar olyckorna marginellt.

Process Nordic har sammanställt olycksstatistiken för förra året och fyra år tillbaka. För gruvnäring, pappers- och massaindustri samt stål- och järnindustri har antalet anmälda olyckor med sjukfrånvaro minskat med nästan en femtedel. Samma trend syntes 2013, senaste gången vi sammanställde liknande statistik.

De vanligaste olycksorsakerna är fortfarande fall- och halkolyckor. Knivar, transportfordon, traverser och förlorad kontroll över maskiner är andra relativt vanliga olyckshändelser. För de olika branscherna finns också specifika olycksorsaker. Inom pappers- och massaindustrin står pappersmaskiner med valsar bakom mer än var tionde sjukfrånvaro på grund av en arbetsolycka. Stålflisor- och spånor är vanligare inom järn- och stålindustrin.

En viktig faktor för antalet olyckor på kort sikt är väderleken och väglaget under vinterhalvåret. Mildra vintrar ger färre halkolyckor och tvärtom. Med en mer historisk tillbakablick står rationaliseringar och automatiseringar för en långvarig och nedåtgående trend.

– Det finns knappt något manuellt arbete kvar och branschen försöker hela tiden jobba bort de riskfyllda arbetsmomenten. Jag tror att det framför allt är ett stukturerat och systematiskt arbetssätt som minskat antalet olyckor, säger Cecilia Andersson, säkerhetsexpert hos Industriarbetsgivarna.

Statistiken visar att minskningen gäller för både det totala antalet olyckor och andelen olyckor per sysselsatt. Industriarbetsgivarna vill helst jämföra antalet olyckor per arbetade timmar, men det är statistik som Process Nordic inte kunnat få fram.

En nyckel till framgång i säkerhetsarbetet är att aktivt jobba med attityder och beteenden. Att rapportera tillbud, alltså potentiella arbetsolyckor, är en viktig del för att identifiera olycksrisker och förebygga dem. Sedan vår förra undersökning av arbetsolyckor i processindustrin har branschen tagit fram och antagit en nollvision. Även om det kanske inte är realistiskt med ett olycksfritt år inom industrin är det ett tydligt och viktigt mål att jobba mot.

– Ledningens inställning spelar en väldigt stor roll för arbetsmiljöarbetet. Sedan förra året, då vi antog vår nollvision, har säkerhet funnits som en punkt på dagordningen. Jag upplever att det är lättare att få stöd av ledningarna idag, säger Cecilia Andersson.

Hon är sammankallande för arbetsmiljökommitéerna inom ett flertal olika branscher. Där kan företagen samarbeta och dela med sig av sina erfarenheter.

– Vi initierar forskning och delar med oss av kunskap så vi inte behöver uppfinna hjulet igen. Om en kommitté kommer med synpunkter så lyssnar maskintillverkare på ett helt annat sätt än om bara ett företag vill få en särskild lösning, berättar Cecilia Andersson.


Jesper Gunnarsson

Artikeln tidigare publicerad i Process Nordic nr 6 2017Håll dig uppdaterad med Process Nordic
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

13 Mkr mot skogsskador

Koll på skogen?

Svenskarna ska vara kända för att vara ett skogsälskande folk – men har vi koll på vad skogen också används till?

Pionjäranläggning förtidspensioneras

17 juni levererade Oskarshamn 1 (O1), den första kommersiella reaktorn i Sverige, sina sista kilowattimmar el.

Vibrationsövervakning med HD-teknologi

Nordic Paper Åmotfors bygger ut det befintliga onlinesystemet för vibrationsmätning på PM6 med ytterligare mätpunkter från SPM.

Södrastöd till forskningen

Ingenjörer topprankar ABB

ABB har levererat DolWin2

Arkiv

Preem Gas AB danskt

Stoppade verk räddar fladdermössen

Biologerna Martin Green och Jens Rydell, forskare vid Naturvetenskapliga fakulteten på Lunds universitet, får Skånes vindkraftspris 2017 för sin forskning om vindkraftens påverkan på fladdermöss och fåglar.

SCA-förundersökning läggs ned

Kammaråklagare Thomas Forsberg vid Riksenheten mot korruption lägger ned förundersökningen i sin helhet om trolöshet mot huvudman och mutbrott mot företrädare för SCA.

Inget jobbsug i miljösektorn

Ökad malmproduktion 2016

Vågkraft i norska nätet

Nya material från skogen

Överskottsgas blir fartygsbränsle

Investment in bar finishing capabilities

Cassandras vd delgiven

Ny teknik höjer säkerheten

Inopererade chip, tatueringar med ledande bläck och linser som kompletterar ögats bild av verkligheten. Det är några av tekniktrenderna som kan undersökas när processindustrin deltar i ett forskningsprojekt för att öka säkerheten.

Boden bygger ny avfallspanna

Knappt tio år har gått sen Bodens energi byggde sin senaste avfallspanna. Nu är det dags igen, eftersom den äldsta pannan är nästan fyrtio år.

Styrde limkokaren trådlöst

Staten berett gå in i Pajala

Bättre kvalitet med ny kamerateknik

Ett nytt projekt inom det strategiska innovationsprogrammet Processindustriell IT och Automation (PiiA) ska leda till minskade process- och kvalitetsvariationer vid pappers- och kartongtillverkning.

Nyinvigde världens modernaste

Bygger vätgasanläggning

Vill minska processindustrins utsläpp

1

Genombrottsorder för Svenska Aerogel

Investerar i Kvarntorp

Fortsatt färre olyckor

Sweco medverkar i Clink

Förvärvar Norges ledande bergteknikbolag

Tillväxt ökar utsläppen

Nya regler hotar stålindustrin

Flytt i Kiruna

Gruvöns massalinje igång igen

Investerar i Hylte bruk

Svensk skog möter norsk olja

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.215