Sweco medverkar i Clink

| Av Peter Håkansson | Tipsa redaktionen

Svensk Kärnbränslehantering anlitar Sweco när man påbörjar systemkonstruktion och säkerhetsredovisning för planerade inkapslingsanläggningen Clink i Oskarshamn.

Foto: Lasse Modin

Svensk Kärnbränslehantering anlitar Sweco när man påbörjar systemkonstruktion och säkerhetsredovisning för planerade inkapslingsanläggningen Clink i Oskarshamn.SKB befinner sig just nu i tillståndsprövning enligt kärntekniklagen och miljöbalken för KBS-3, det svenska systemet för hanteringen av det svenska radioaktiva avfallet. En del i ansökan är att få uppföra en integrerad anläggning, Clink, för mellanlagring och inkapsling av använt kärnbränsle i Oskarshamn, bestående av den nuvarande anläggningen Clab och en ny anläggningsdel för inkapsling av använt kärnbränsle.


– Sweco kommer att bidra med expertis och engagemang inom en rad discipliner och vi är glada att kunna bistå SKB i detta uppdrag, säger Tomas Carlsson, vd och koncernchef på Sweco.


Swecos åtagande innebär bland annat att åt SKB slutföra en övergripande beskrivning på anläggningsnivå för byggnader och tekniska installationer samt för system avseende säkerhet, styrning och kraftförsörjning. Sweco ska också ta fram krav och lösningar på systemnivå, en preliminär säkerhetsrapport, budgetkalkyl, upphandlingsunderlag för leverantörer och entreprenörer samt underlag för detaljprojektering.

Projektet påbörjas omgående och kommer att pågå till mitten av 2020. Kontraktsvärdet för Sweco kan komma att överstiga 200 miljoner SEK under förutsättning att SKB erhåller alla erforderliga tillstånd.Håll dig uppdaterad med Process Nordic
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

13 Mkr mot skogsskador

Koll på skogen?

Svenskarna ska vara kända för att vara ett skogsälskande folk – men har vi koll på vad skogen också används till?

Pionjäranläggning förtidspensioneras

17 juni levererade Oskarshamn 1 (O1), den första kommersiella reaktorn i Sverige, sina sista kilowattimmar el.

Vibrationsövervakning med HD-teknologi

Nordic Paper Åmotfors bygger ut det befintliga onlinesystemet för vibrationsmätning på PM6 med ytterligare mätpunkter från SPM.

Södrastöd till forskningen

Ingenjörer topprankar ABB

ABB har levererat DolWin2

Arkiv

Preem Gas AB danskt

Stoppade verk räddar fladdermössen

Biologerna Martin Green och Jens Rydell, forskare vid Naturvetenskapliga fakulteten på Lunds universitet, får Skånes vindkraftspris 2017 för sin forskning om vindkraftens påverkan på fladdermöss och fåglar.

SCA-förundersökning läggs ned

Kammaråklagare Thomas Forsberg vid Riksenheten mot korruption lägger ned förundersökningen i sin helhet om trolöshet mot huvudman och mutbrott mot företrädare för SCA.

Inget jobbsug i miljösektorn

Ökad malmproduktion 2016

Vågkraft i norska nätet

Nya material från skogen

Överskottsgas blir fartygsbränsle

Investment in bar finishing capabilities

Cassandras vd delgiven

Ny teknik höjer säkerheten

Inopererade chip, tatueringar med ledande bläck och linser som kompletterar ögats bild av verkligheten. Det är några av tekniktrenderna som kan undersökas när processindustrin deltar i ett forskningsprojekt för att öka säkerheten.

Boden bygger ny avfallspanna

Knappt tio år har gått sen Bodens energi byggde sin senaste avfallspanna. Nu är det dags igen, eftersom den äldsta pannan är nästan fyrtio år.

Styrde limkokaren trådlöst

Staten berett gå in i Pajala

Bättre kvalitet med ny kamerateknik

Ett nytt projekt inom det strategiska innovationsprogrammet Processindustriell IT och Automation (PiiA) ska leda till minskade process- och kvalitetsvariationer vid pappers- och kartongtillverkning.

Nyinvigde världens modernaste

Bygger vätgasanläggning

Vill minska processindustrins utsläpp

1

Genombrottsorder för Svenska Aerogel

Investerar i Kvarntorp

Fortsatt färre olyckor

Sweco medverkar i Clink

Förvärvar Norges ledande bergteknikbolag

Tillväxt ökar utsläppen

Nya regler hotar stålindustrin

Flytt i Kiruna

Gruvöns massalinje igång igen

Investerar i Hylte bruk

Svensk skog möter norsk olja

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.233