Nya regler hotar stålindustrin

| Av Peter Håkansson | Tipsa redaktionen

Med nya regler för EUs handel med utsläppsrätter riskerar Europas stålindustri få cirka 35 procent färre utsläppsrätter 2030, skriver 76 vdar skriver i ett öppet brev till EUs statschefer.

Med nya regler för EUs handel med utsläppsrätter riskerar Europas stålindustri få cirka 35 procent färre utsläppsrätter 2030, skriver 76 vdar skriver i ett öppet brev till EUs statschefer. Risken att stålföretagen då konkurreras ut av företag utanför EU som inte behöver betala för sina utsläpp är överhängande, varnar vdarna. 

− Själva idén med systemet är att det ska löna sig att vara klimatsmart och gå före, men med det här förslaget får även de allra bästa betala dyrt. Det är ett förslag i fel riktning som inte gynnar klimatet, säger Bo-Erik Pers, vd på Jernkontoret.


Nedskärningen i fri tilldelning av utsläppsrätter skulle innebära att varje ton stål kommer att beläggas med en extra kostnad. Dessutom drabbas stålindustrin hårt av genomslaget på elpriset när priset på utsläppsrätter går upp.


− Än finns det tid för Stefan Löfven att agera för svensk stålindustri. Att stödja de förändringsförslag som parlamentet föreslår och att kompensera för det höjda elpriset är ett måste för att rädda konkurrenskraften både för svenska och europeiska företag, säger Bo-Erik Pers.


Europaparlamentet har föreslagit förändringar i systemet som gäller restgaser, auktionsandelar, sektorskorrigeringsfaktor och indirekta kostnader.Håll dig uppdaterad med Process Nordic
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

13 Mkr mot skogsskador

Koll på skogen?

Svenskarna ska vara kända för att vara ett skogsälskande folk – men har vi koll på vad skogen också används till?

Pionjäranläggning förtidspensioneras

17 juni levererade Oskarshamn 1 (O1), den första kommersiella reaktorn i Sverige, sina sista kilowattimmar el.

Vibrationsövervakning med HD-teknologi

Nordic Paper Åmotfors bygger ut det befintliga onlinesystemet för vibrationsmätning på PM6 med ytterligare mätpunkter från SPM.

Södrastöd till forskningen

Ingenjörer topprankar ABB

ABB har levererat DolWin2

Arkiv

Preem Gas AB danskt

Stoppade verk räddar fladdermössen

Biologerna Martin Green och Jens Rydell, forskare vid Naturvetenskapliga fakulteten på Lunds universitet, får Skånes vindkraftspris 2017 för sin forskning om vindkraftens påverkan på fladdermöss och fåglar.

SCA-förundersökning läggs ned

Kammaråklagare Thomas Forsberg vid Riksenheten mot korruption lägger ned förundersökningen i sin helhet om trolöshet mot huvudman och mutbrott mot företrädare för SCA.

Inget jobbsug i miljösektorn

Ökad malmproduktion 2016

Vågkraft i norska nätet

Nya material från skogen

Överskottsgas blir fartygsbränsle

Investment in bar finishing capabilities

Cassandras vd delgiven

Ny teknik höjer säkerheten

Inopererade chip, tatueringar med ledande bläck och linser som kompletterar ögats bild av verkligheten. Det är några av tekniktrenderna som kan undersökas när processindustrin deltar i ett forskningsprojekt för att öka säkerheten.

Boden bygger ny avfallspanna

Knappt tio år har gått sen Bodens energi byggde sin senaste avfallspanna. Nu är det dags igen, eftersom den äldsta pannan är nästan fyrtio år.

Styrde limkokaren trådlöst

Staten berett gå in i Pajala

Bättre kvalitet med ny kamerateknik

Ett nytt projekt inom det strategiska innovationsprogrammet Processindustriell IT och Automation (PiiA) ska leda till minskade process- och kvalitetsvariationer vid pappers- och kartongtillverkning.

Nyinvigde världens modernaste

Bygger vätgasanläggning

Vill minska processindustrins utsläpp

1

Genombrottsorder för Svenska Aerogel

Investerar i Kvarntorp

Fortsatt färre olyckor

Sweco medverkar i Clink

Förvärvar Norges ledande bergteknikbolag

Tillväxt ökar utsläppen

Nya regler hotar stålindustrin

Flytt i Kiruna

Gruvöns massalinje igång igen

Investerar i Hylte bruk

Svensk skog möter norsk olja

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.154