Fortsatt kraftlöst i omvärlden

| Av Peter Håkansson | Tipsa redaktionen

Sverige är ett av de industriländer som sticker ut med högst tillväxt men mycket tyder på att tillväxtgapet till övriga länder gradvis kommer att slutas, menar Industriarbetsgivarna i årets andra konjunktrapport.

I sin konjunkturrapport gör Industriarbetsgivarna bedömningen att Sveriges BNP växer med cirka 2,5 procent under 2017 för att dämpas till knappt två procent 2018. Man räknar också med att den svenska arbetslösheten kommer att falla endast marginellt från dagens nivåer de kommande åren och att den planar ut strax under sju procent.

 

Industriproduktionen har tagit fart efter en kraftig inbromsning under 2016. Även tjänsteproduktionen och byggandet har utvecklats starkt under årets första månader, men den privata konsumtionen är något svalare. Industriarbetsgivarna gör bedömningen att den privata konsumtionen växer i en årstakt av drygt två procent 2017 till 2018.

 

Den extremt lätta penningpolitiken under flera år har skapat mycket kraftig tillväxt i hemmaekonomin, i synnerhet i byggsektorn och på fastighetsmarknaden. Trots minusränta i flera år i ett läge där konjunkturen går starkt har dock inte Riksbanken lyckats få upp inflationen till målet. Mot den bakgrunden måste man fråga sig om epoken med centralbanker som bedriver penningpolitik baserad på inhemska faktorer har nått vägs ände, avslutar Mats Kinnwall. 

Industribarometrarna är på rekordhöga nivåer i många länder, men tillväxten har inte tagit fart hittills i år. Tvärtom var BNP-tillväxten i USA i början av året den svagaste på tre år och inte heller i Eurozonen förstärktes tillväxten under första kvartalet. Det finns också tecken på avmattning i den kinesiska tillväxtpuckeln.

Just nu finns det inga tecken på att den svaga produktivitetsutveckling som kännetecknat flertalet ekonomier det senaste decenniet håller på att brytas, svag produktivitetstillväxt hämmar i sin tur vinst- och investeringstillväxten. Det betyder att man måste förlita sig på en konsumtionsdriven expansion driven av extremt låga räntor, säger Mats Kinnwall, chefekonom på Industriarbetsgivarna.Håll dig uppdaterad med Process Nordic
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

13 Mkr mot skogsskador

Koll på skogen?

Svenskarna ska vara kända för att vara ett skogsälskande folk – men har vi koll på vad skogen också används till?

Pionjäranläggning förtidspensioneras

17 juni levererade Oskarshamn 1 (O1), den första kommersiella reaktorn i Sverige, sina sista kilowattimmar el.

Vibrationsövervakning med HD-teknologi

Nordic Paper Åmotfors bygger ut det befintliga onlinesystemet för vibrationsmätning på PM6 med ytterligare mätpunkter från SPM.

Södrastöd till forskningen

Ingenjörer topprankar ABB

ABB har levererat DolWin2

Arkiv

Preem Gas AB danskt

Stoppade verk räddar fladdermössen

Biologerna Martin Green och Jens Rydell, forskare vid Naturvetenskapliga fakulteten på Lunds universitet, får Skånes vindkraftspris 2017 för sin forskning om vindkraftens påverkan på fladdermöss och fåglar.

SCA-förundersökning läggs ned

Kammaråklagare Thomas Forsberg vid Riksenheten mot korruption lägger ned förundersökningen i sin helhet om trolöshet mot huvudman och mutbrott mot företrädare för SCA.

Inget jobbsug i miljösektorn

Ökad malmproduktion 2016

Vågkraft i norska nätet

Nya material från skogen

Överskottsgas blir fartygsbränsle

Investment in bar finishing capabilities

Cassandras vd delgiven

Ny teknik höjer säkerheten

Inopererade chip, tatueringar med ledande bläck och linser som kompletterar ögats bild av verkligheten. Det är några av tekniktrenderna som kan undersökas när processindustrin deltar i ett forskningsprojekt för att öka säkerheten.

Boden bygger ny avfallspanna

Knappt tio år har gått sen Bodens energi byggde sin senaste avfallspanna. Nu är det dags igen, eftersom den äldsta pannan är nästan fyrtio år.

Styrde limkokaren trådlöst

Staten berett gå in i Pajala

Bättre kvalitet med ny kamerateknik

Ett nytt projekt inom det strategiska innovationsprogrammet Processindustriell IT och Automation (PiiA) ska leda till minskade process- och kvalitetsvariationer vid pappers- och kartongtillverkning.

Nyinvigde världens modernaste

Bygger vätgasanläggning

Vill minska processindustrins utsläpp

1

Genombrottsorder för Svenska Aerogel

Investerar i Kvarntorp

Fortsatt färre olyckor

Sweco medverkar i Clink

Förvärvar Norges ledande bergteknikbolag

Tillväxt ökar utsläppen

Nya regler hotar stålindustrin

Flytt i Kiruna

Gruvöns massalinje igång igen

Investerar i Hylte bruk

Svensk skog möter norsk olja

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.146