23948sdkhjf

Växthusgaserna ökade 2016

De svenska utsläppen av växthusgaser ökade under samtliga kvartal 2016 samtidigt som ekonomin fortsatte att växa, visar SCBs Miljöräkenskaper .

För ökningen står framför allt sjöfarten och flyget samt tillverkningsindustrin och el- gas och värmeverken. Hushållen minskade under samma period sina utsläpp, främst tack vare ökad användning av biodiesel i personbilar.


SCBs Miljöräkenskaper redovisar utsläpp till luft från den svenska ekonomin, så kallade produktionsbaserade utsläpp. Nu finns preliminär statistik med branschfördelade utsläpp för det fjärde kvartalet (2016) och preliminär statistik för helåret 2016 tillgängliga.

Under fjärde kvartalet 2016 uppgick utsläppen av växthusgaser från den svenska ekonomin till 16,3 miljoner ton koldioxidekvivalenter. Utsläppsnivån motsvarar en ökning med 3,5 procent jämfört med samma period 2015. Det är fjärde kvartalet i rad som utsläppen ökar. Under samma period ökade BNP med 2,6 procent.

För hela 2016 uppgick utsläppen av växthusgaser från den svenska ekonomin och hushållen till 62,9 miljoner ton koldioxidekvivalenter. Det motsvarar en ökning med 1,7 procent jämfört med 2015. Under året ökade BNP med 3,1 procent.

De ökade utsläppen 2016 har flera förklaringar. Utsläppen från tillverkningsindustrin har ökat samtidigt som utsläppen från el- gas och värmeverk är tillbaka på de nivåer som gällde före nedgången 2015. En nedgång som till stora delar berodde på produktionsstörningar. Under året
ökade dessutom utsläppen från transportbranschen kraftigt – främst inom sjöfarten men även flyget ökar sina utsläpp.

Utsläppen från hushåll (som i huvudsak kommer från personbilar) minskade hela 3,6 procent under 2016 jämfört med 2015. Under fjärde kvartalet minskade utsläppen från hushåll ännu mer, 4,4 procent jämfört med samma kvartal 2015.


Att hushållen under 2016 minskade sina utsläpp förklaras av att inblandningen av biodiesel i dieselbränsle ökade markant. Att användningen av fossil diesel och bensin minskade ledde till lägre utsläpp från vägtrafik och arbetsmaskiner trots att vägtrafiken ökade under 2016.


Den ekonomiska uppgången under 2016 gäller för flertalet branscher varav många har låga utsläpp av växthusgaser. De branscher som ökade mest i absoluta tal är fastighetsbolag, handel, byggverksamhet och tillverkning av motorfordon. Den största nedgången syns inom tillverkning av datorer och elektronikvaror.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08