Växthusgaserna ökade 2016

| Av Peter Håkansson | Tipsa redaktionen

De svenska utsläppen av växthusgaser ökade under samtliga kvartal 2016 samtidigt som ekonomin fortsatte att växa, visar SCBs Miljöräkenskaper .

För ökningen står framför allt sjöfarten och flyget samt tillverkningsindustrin och el- gas och värmeverken. Hushållen minskade under samma period sina utsläpp, främst tack vare ökad användning av biodiesel i personbilar.


SCBs Miljöräkenskaper redovisar utsläpp till luft från den svenska ekonomin, så kallade produktionsbaserade utsläpp. Nu finns preliminär statistik med branschfördelade utsläpp för det fjärde kvartalet (2016) och preliminär statistik för helåret 2016 tillgängliga.

Under fjärde kvartalet 2016 uppgick utsläppen av växthusgaser från den svenska ekonomin till 16,3 miljoner ton koldioxidekvivalenter. Utsläppsnivån motsvarar en ökning med 3,5 procent jämfört med samma period 2015. Det är fjärde kvartalet i rad som utsläppen ökar. Under samma period ökade BNP med 2,6 procent.

För hela 2016 uppgick utsläppen av växthusgaser från den svenska ekonomin och hushållen till 62,9 miljoner ton koldioxidekvivalenter. Det motsvarar en ökning med 1,7 procent jämfört med 2015. Under året ökade BNP med 3,1 procent.

De ökade utsläppen 2016 har flera förklaringar. Utsläppen från tillverkningsindustrin har ökat samtidigt som utsläppen från el- gas och värmeverk är tillbaka på de nivåer som gällde före nedgången 2015. En nedgång som till stora delar berodde på produktionsstörningar. Under året
ökade dessutom utsläppen från transportbranschen kraftigt – främst inom sjöfarten men även flyget ökar sina utsläpp.

Utsläppen från hushåll (som i huvudsak kommer från personbilar) minskade hela 3,6 procent under 2016 jämfört med 2015. Under fjärde kvartalet minskade utsläppen från hushåll ännu mer, 4,4 procent jämfört med samma kvartal 2015.


Att hushållen under 2016 minskade sina utsläpp förklaras av att inblandningen av biodiesel i dieselbränsle ökade markant. Att användningen av fossil diesel och bensin minskade ledde till lägre utsläpp från vägtrafik och arbetsmaskiner trots att vägtrafiken ökade under 2016.


Den ekonomiska uppgången under 2016 gäller för flertalet branscher varav många har låga utsläpp av växthusgaser. De branscher som ökade mest i absoluta tal är fastighetsbolag, handel, byggverksamhet och tillverkning av motorfordon. Den största nedgången syns inom tillverkning av datorer och elektronikvaror.Håll dig uppdaterad med Process Nordic
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Haveri i stoppar PM6 i Gruvön

Ett större haveri har skett i kokaren av halvkemisk massa i BillerudKorsnäs massalinje i Gruvön.

Massaindustrins restprodukter värdefulla för metallindustrin

Ska lyfta industrin

Trump måste spela

Tog årets Swedish Steel Prize

Arise outsourcar

Unik kracker invigd i Piteå

Arkiv

”Kräver en modern industripolitik”

För bara åtta år sen trodde ingen inom basindustrin på målet om nollutsläpp till 2050. Idag är alla med på tåget. Max Åhman forskar på hur det kan gå till: ”Processindustrin är som gjord för att tänka långsiktigt.”

Soldriven racingbil vann University Steel Prize 2017

Kärnkraften i depå

Vattenfalls kärnkraftsflotta går in på översyn som pågår till oktober. Omkring 4 000 medarbetare engageras i underhållet och uppgradering av. Totalt investeras två miljarder kronor.

17 miljoner till testbädd

Skapar ett nytt kompetenscenter

"Situationen är ohållbar"

Branschen måste fånga tillväxten

Förpackningsmarknaden växer så det knakar internationellt och här finns det stora möjligheter för fiberbaserade alternativ att ta marknadsandelar.

Felaktig valsning ger problem

Striden om röret i Hanöbukten

Fortsatt högt förtroende

Växthusgaserna ökade 2016

Ett stort litet forskningsland

Återkallas av forskarna

Forskarna bakom den kritiserade forskningsartikeln om fiskars konsumtion av mikroplastpartiklar har själva begärt att artikeln ska återkallas från tidskriften Science.

Dags för en packrevolution

Miljöfrågor för förpackningar har under 30 års tid handlat om att materialminimera och återvinna. Nu är det dags för nästa stora steg: att utveckla egenskaperna utifrån konsumentbeteende och minska matsvinnet.

LKAB levererar till North Stream 2

Ett språng för miljöstål

Metsä Board prisas i Shanghai

Mycket hög tillgänglighet i vinter

Vill bygga stort bioraff i Timrå

Förslag om ekokompensation

Högre järnmalmspris hissar resultatet

Letar ny ägare till Gobigas

Startat nya extrudern i Husum

Återupptar arbetet med nyckelbiotoper

74-tonsfordon ger marginell nytta

”Skogsnäringen – en framtidsbransch”

Stålklänningar åter till Munkfors

Mer olja i Barents hav

Unik metod för gruvavfall

Sänd till en kollega

0.472