23948sdkhjf

Ett stort litet forskningsland

Vid jämförelser av den senast tillgängliga forskning- och utvecklingsstatistiken från OECD framgår att Sverige är ett stort litet FoU-land, skriver SCB.

Även om såväl de totala FoU-utgifterna som antalet utförda FoU-årsverken inte står i paritet med de större ländernas, framgår en annan bild när siffrorna sätts i relation till Sveriges ekonomi och befolkningsmängd.


I Sverige var utgifterna för FoU-verksamhet drygt 137 miljarder kronor år 2015. Dessa utgifter har ökat i Sverige under en längre tid, och utgifterna som andel av BNP har legat runt 3,3 procent de senaste åren. Ett mått som ofta används för att sätta ekonomiska variabler i relation till länders ekonomi och befolkningsmängd är köpkraftsjusterade dollar per capita (PPP$/capita). Sverige hade 2015, räknat i detta mått, näst högst utgifter för FoU inom OECD efter USA. 

Sveriges FoU-utgifter var, om man inte tar hänsyn till befolkningsmängden, de 12:e största i OECD. USA hade även med detta mått räknat de högsta FoU-utgifterna, följt av Kina. Men, när utgifterna för FoU sedan ställs mot befolkningen har Kina, som framgår av diagrammet, lägre FoU-utgifter än OECD-ländernas genomsnitt.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062