Dags för en packrevolution

| Av Peter Håkansson | Tipsa redaktionen

Miljöfrågor för förpackningar har under 30 års tid handlat om att materialminimera och återvinna. Nu är det dags för nästa stora steg: att utveckla egenskaperna utifrån konsumentbeteende och minska matsvinnet.

Vid Karlstads universitet pågår forskning om smarta förpackningar utifrån komplexiteten längs hela kedjan från produktion, transport till konsumtion.

– Det handlar om vad vi kan göra så att människans påverkan på miljön minskar inom området förpackningar för livsmedel, säger Helén Williams, universitetslektor i miljö- och energisystem vid Karlstads universitet. 


Många är idag oroliga för miljöproblem och vill genom sina val bidra till hållbar utveckling. Kunskapen om vad vi konsumenter kan göra på livsmedelsområdet varierar mycket och det råder en stor osäkerhet kring vad som är de bästa valen för miljön.


Denna vecka pågår världens största förpackningsmässa Interpack i Düsseldorf, där Helén Williams från Karlstads universitet deltar som enda svenska talare under Save Food Congressen den 4 maj.


– Jag kommer att visa på olika förpackningslösningar till samma livsmedel och diskutera vilken som är den bästa ur miljösynpunkt.

Eftersom det slängs mycket livsmedel så blir den förpackning som kan hjälpa konsument att slänga mindre mängd mat oftast bäst ur miljösynpunkt. Det gör att en ökning av materialmängden, till nya mer portionsanpassade storlekar blir miljövänligare än en storpack.

En ny förpackningsidé handlar till exempel om en tvådelad påse för sallad, så att man bara bryter förpackningen för en mindre mängd åt gången. Den resulterar i en ökning av mängden material i förpackningen med 40 procent, men den blir miljömässigt bättre om det totalt slängs 3 gram mindre sallad. När matsvinnet minskar så behöver mindre mängder mat och förpackningsmaterial produceras och transporteras helt i onödan och däri ligger miljövinsten.


För att skydda livsmedel och underlätta distribution så ökade mängden förpackningarna drastiskt i mitten av 1900-talet. På 80-talet gjorde en ökad miljömedvetenhet att förpackningen sågs som miljöbov och då kom minskning av materielmängder och återvinning i fokus, vilket vi betraktar som ett andra steg i förpackningsevolutionen. Ökad återvinning är fortsatt viktigt, inte minst med tanke på all plast vi ser i haven idag. En större användning av förnyelsebart material kommer att fortsatt vara betydelsefullt för att minska miljöpåverkan.


– Framför oss ligger nu nästa stora steg, det tredje i förpackningsevolutionen och det är en utveckling av förpackningar som bidrar till minskat svinn, säger Helén Williams. Aktörerna i värdekedjorna behöver samarbeta mer för att gemensamt finna lösningar som bidrar till minskat svinn och framförallt i konsumentledet där det slängs mest mat. Att lära om människor och beteenden är centralt i detta steg i evolutionen, vilket också gör att vi som forskar måste finna nya allianser och arbeta mer tvärvetenskapligt.

För ett år sedan genomfördes ett internationellt forskarmöte på Karlstads universitet, vilket resulterade i att Packaging Saves Food Research Group bildades. Gruppen som leds av Helén Williams har fokus på förpackning och matsvinn och består av forskare från USA, Storbritannien, Finland, Norge, Australien och Sverige. Helén Williams kommer också att presentera gruppens nyligen formulerade forskningsagenda på Interpack.Håll dig uppdaterad med Process Nordic
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Haveri i stoppar PM6 i Gruvön

Ett större haveri har skett i kokaren av halvkemisk massa i BillerudKorsnäs massalinje i Gruvön.

Massaindustrins restprodukter värdefulla för metallindustrin

Ska lyfta industrin

Trump måste spela

Tog årets Swedish Steel Prize

Arise outsourcar

Unik kracker invigd i Piteå

Arkiv

”Kräver en modern industripolitik”

För bara åtta år sen trodde ingen inom basindustrin på målet om nollutsläpp till 2050. Idag är alla med på tåget. Max Åhman forskar på hur det kan gå till: ”Processindustrin är som gjord för att tänka långsiktigt.”

Soldriven racingbil vann University Steel Prize 2017

Kärnkraften i depå

Vattenfalls kärnkraftsflotta går in på översyn som pågår till oktober. Omkring 4 000 medarbetare engageras i underhållet och uppgradering av. Totalt investeras två miljarder kronor.

17 miljoner till testbädd

Skapar ett nytt kompetenscenter

"Situationen är ohållbar"

Branschen måste fånga tillväxten

Förpackningsmarknaden växer så det knakar internationellt och här finns det stora möjligheter för fiberbaserade alternativ att ta marknadsandelar.

Felaktig valsning ger problem

Striden om röret i Hanöbukten

Fortsatt högt förtroende

Växthusgaserna ökade 2016

Ett stort litet forskningsland

Återkallas av forskarna

Forskarna bakom den kritiserade forskningsartikeln om fiskars konsumtion av mikroplastpartiklar har själva begärt att artikeln ska återkallas från tidskriften Science.

Dags för en packrevolution

Miljöfrågor för förpackningar har under 30 års tid handlat om att materialminimera och återvinna. Nu är det dags för nästa stora steg: att utveckla egenskaperna utifrån konsumentbeteende och minska matsvinnet.

LKAB levererar till North Stream 2

Ett språng för miljöstål

Metsä Board prisas i Shanghai

Mycket hög tillgänglighet i vinter

Vill bygga stort bioraff i Timrå

Förslag om ekokompensation

Högre järnmalmspris hissar resultatet

Letar ny ägare till Gobigas

Startat nya extrudern i Husum

Återupptar arbetet med nyckelbiotoper

74-tonsfordon ger marginell nytta

”Skogsnäringen – en framtidsbransch”

Stålklänningar åter till Munkfors

Mer olja i Barents hav

Unik metod för gruvavfall

Sänd till en kollega

0.164