Högre järnmalmspris hissar resultatet

| Av Peter Håkansson | Tipsa redaktionen

Året har inletts positivt med ökad produktionsvolym och rörelseresultat för första kvartalet, skriver LKAB i ett pressmeddelande när spotpriset för järnmalm under kvartalet handlats till den högsta prisnivån sedan hösten 2014.

foto: fredric alm

Rörelseresultatet uppgick till 7,7 miljarder kronor för första kvartalet och nettoomsättningen till 5,5 miljarder. Det är främst högre järnmalmspriser och högre dollarkurs som påverkat resultat och omsättning positivt medan tidigare säkringsaktiviteter haft motsatt effekt.

Produktionsvolymen uppgick till 7,2 miljoner ton och leveranserna till 6.6 miljoner ton första kvartalet. – en produktionsökning med fyra procent och ökning av leveranserna med fem procent jämfört med samma period föregående år. Lleveranserna utgjordes 86 procent av järnmalmspellets.

Kunderna efterfrågar fortsatt mer pellets än vad som är kontrakterat då utbudet av högkvalitativ pellets fortsatt är lågt på marknaden, skriver LKAB.

Det globala järnmalmspriset har ökat jämfört med det pressade marknadsläget vid början av förra året. Vi har stärkt vår operativa förmåga, produktionen är stabil och inriktningen är nu att fortsätta öka våra volymer inom ramen för de investeringar som redan tagits. Grunden är lagd för ett starkare och mer uthålligt LKAB, vilket innebär att även om prisläget framöver försämras, så är vi försiktigt optimistiska, säger LKAB:s vd och koncernchef Jan Moström.Håll dig uppdaterad med Process Nordic
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Haveri i stoppar PM6 i Gruvön

Ett större haveri har skett i kokaren av halvkemisk massa i BillerudKorsnäs massalinje i Gruvön.

Massaindustrins restprodukter värdefulla för metallindustrin

Ska lyfta industrin

Trump måste spela

Tog årets Swedish Steel Prize

Arise outsourcar

Unik kracker invigd i Piteå

Arkiv

”Kräver en modern industripolitik”

För bara åtta år sen trodde ingen inom basindustrin på målet om nollutsläpp till 2050. Idag är alla med på tåget. Max Åhman forskar på hur det kan gå till: ”Processindustrin är som gjord för att tänka långsiktigt.”

Soldriven racingbil vann University Steel Prize 2017

Kärnkraften i depå

Vattenfalls kärnkraftsflotta går in på översyn som pågår till oktober. Omkring 4 000 medarbetare engageras i underhållet och uppgradering av. Totalt investeras två miljarder kronor.

17 miljoner till testbädd

Skapar ett nytt kompetenscenter

"Situationen är ohållbar"

Branschen måste fånga tillväxten

Förpackningsmarknaden växer så det knakar internationellt och här finns det stora möjligheter för fiberbaserade alternativ att ta marknadsandelar.

Felaktig valsning ger problem

Striden om röret i Hanöbukten

Fortsatt högt förtroende

Växthusgaserna ökade 2016

Ett stort litet forskningsland

Återkallas av forskarna

Forskarna bakom den kritiserade forskningsartikeln om fiskars konsumtion av mikroplastpartiklar har själva begärt att artikeln ska återkallas från tidskriften Science.

Dags för en packrevolution

Miljöfrågor för förpackningar har under 30 års tid handlat om att materialminimera och återvinna. Nu är det dags för nästa stora steg: att utveckla egenskaperna utifrån konsumentbeteende och minska matsvinnet.

LKAB levererar till North Stream 2

Ett språng för miljöstål

Metsä Board prisas i Shanghai

Mycket hög tillgänglighet i vinter

Vill bygga stort bioraff i Timrå

Förslag om ekokompensation

Högre järnmalmspris hissar resultatet

Letar ny ägare till Gobigas

Startat nya extrudern i Husum

Återupptar arbetet med nyckelbiotoper

74-tonsfordon ger marginell nytta

”Skogsnäringen – en framtidsbransch”

Stålklänningar åter till Munkfors

Mer olja i Barents hav

Unik metod för gruvavfall

Sänd till en kollega

0.14