23948sdkhjf

”Skogsnäringen – en framtidsbransch”

Skogsnäringen är en framtidsbransch och spelar en nyckelroll för ett hållbart samhälle och nya bioekonomin, skriver Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien i en rapport.




Digitalisering, globalisering, urbanisering och kraven på hållbarhet skapar möjligheter för svensk skogsnäring. Men den traditionella synen på skogsnäringen behöver kompletteras, det vill säga, kärnan i befintlig industri måste skyddas samtidigt som nya produkter och tjänster måste tillkomma, skriver IVA i rapporten Framtidens värdekedjor och riskvilligt kapital som tagits fram av IVAs projekt Innovation i skogsnäringen.

Genom nya sätt att se på värdesystem kan skogsindustrin utveckla produkter och tjänster i samarbete med kunder, leverantörer, men också med helt nya typer av företag. Digitaliseringen och kraven på ökad hållbarhet kan också nyttjas för att öka kundvärdet, enligt rapporten.

– Det blir viktigt att stärka och rätt använda den svenska skogsnäringens komparativa fördelar i förhållande till globala konkurrenter, där den hållbart brukade skogen är basen, säger Lennart Rådström, ordförande i arbetsgruppen bakom rapporten.

Rapportens författare lyfter fram behovet av ett innovationsdrivande ledarskap i skogsnäringen och att företagen organiserar för utveckling av radikala innovationer, såväl inom företaget som utanför. Författarna menar också att förtroende för – och synliggörande av –”eldsjälar” som leder innovationsprojekt är av stor vikt.

För att underlätta transformationen svensk skogsnäring står inför har rapportens författare tre rekommendationer till politiken:

  • Satsa på kunskapsutveckling samt möjligheter att stärka och bygga nya forsknings- och innovationsmiljöer

  • Utveckla och starta ett nationellt bioekonomiskt program med en tydlig roll för skogsnäring

  • Underlätta utveckling och kommersialisering för att skapa innovationer genom utveckling av innovativa miljöer, finansieringsstöd och offentlig upphandling.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078