”Skogsnäringen – en framtidsbransch”

| Av Peter Håkansson | Tipsa redaktionen

Skogsnäringen är en framtidsbransch och spelar en nyckelroll för ett hållbart samhälle och nya bioekonomin, skriver Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien i en rapport.
Digitalisering, globalisering, urbanisering och kraven på hållbarhet skapar möjligheter för svensk skogsnäring. Men den traditionella synen på skogsnäringen behöver kompletteras, det vill säga, kärnan i befintlig industri måste skyddas samtidigt som nya produkter och tjänster måste tillkomma, skriver IVA i rapporten Framtidens värdekedjor och riskvilligt kapital som tagits fram av IVAs projekt Innovation i skogsnäringen.

Genom nya sätt att se på värdesystem kan skogsindustrin utveckla produkter och tjänster i samarbete med kunder, leverantörer, men också med helt nya typer av företag. Digitaliseringen och kraven på ökad hållbarhet kan också nyttjas för att öka kundvärdet, enligt rapporten.

– Det blir viktigt att stärka och rätt använda den svenska skogsnäringens komparativa fördelar i förhållande till globala konkurrenter, där den hållbart brukade skogen är basen, säger Lennart Rådström, ordförande i arbetsgruppen bakom rapporten.

Rapportens författare lyfter fram behovet av ett innovationsdrivande ledarskap i skogsnäringen och att företagen organiserar för utveckling av radikala innovationer, såväl inom företaget som utanför. Författarna menar också att förtroende för – och synliggörande av –”eldsjälar” som leder innovationsprojekt är av stor vikt.

För att underlätta transformationen svensk skogsnäring står inför har rapportens författare tre rekommendationer till politiken:

  • Satsa på kunskapsutveckling samt möjligheter att stärka och bygga nya forsknings- och innovationsmiljöer

  • Utveckla och starta ett nationellt bioekonomiskt program med en tydlig roll för skogsnäring

  • Underlätta utveckling och kommersialisering för att skapa innovationer genom utveckling av innovativa miljöer, finansieringsstöd och offentlig upphandling.Håll dig uppdaterad med Process Nordic
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Haveri i stoppar PM6 i Gruvön

Ett större haveri har skett i kokaren av halvkemisk massa i BillerudKorsnäs massalinje i Gruvön.

Massaindustrins restprodukter värdefulla för metallindustrin

Ska lyfta industrin

Trump måste spela

Tog årets Swedish Steel Prize

Arise outsourcar

Unik kracker invigd i Piteå

Arkiv

”Kräver en modern industripolitik”

För bara åtta år sen trodde ingen inom basindustrin på målet om nollutsläpp till 2050. Idag är alla med på tåget. Max Åhman forskar på hur det kan gå till: ”Processindustrin är som gjord för att tänka långsiktigt.”

Soldriven racingbil vann University Steel Prize 2017

Kärnkraften i depå

Vattenfalls kärnkraftsflotta går in på översyn som pågår till oktober. Omkring 4 000 medarbetare engageras i underhållet och uppgradering av. Totalt investeras två miljarder kronor.

17 miljoner till testbädd

Skapar ett nytt kompetenscenter

"Situationen är ohållbar"

Branschen måste fånga tillväxten

Förpackningsmarknaden växer så det knakar internationellt och här finns det stora möjligheter för fiberbaserade alternativ att ta marknadsandelar.

Felaktig valsning ger problem

Striden om röret i Hanöbukten

Fortsatt högt förtroende

Växthusgaserna ökade 2016

Ett stort litet forskningsland

Återkallas av forskarna

Forskarna bakom den kritiserade forskningsartikeln om fiskars konsumtion av mikroplastpartiklar har själva begärt att artikeln ska återkallas från tidskriften Science.

Dags för en packrevolution

Miljöfrågor för förpackningar har under 30 års tid handlat om att materialminimera och återvinna. Nu är det dags för nästa stora steg: att utveckla egenskaperna utifrån konsumentbeteende och minska matsvinnet.

LKAB levererar till North Stream 2

Ett språng för miljöstål

Metsä Board prisas i Shanghai

Mycket hög tillgänglighet i vinter

Vill bygga stort bioraff i Timrå

Förslag om ekokompensation

Högre järnmalmspris hissar resultatet

Letar ny ägare till Gobigas

Startat nya extrudern i Husum

Återupptar arbetet med nyckelbiotoper

74-tonsfordon ger marginell nytta

”Skogsnäringen – en framtidsbransch”

Stålklänningar åter till Munkfors

Mer olja i Barents hav

Unik metod för gruvavfall

Sänd till en kollega

0.12