”Skogsnäringen – en framtidsbransch”

| Av Peter Håkansson | Tipsa redaktionen

Skogsnäringen är en framtidsbransch och spelar en nyckelroll för ett hållbart samhälle och nya bioekonomin, skriver Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien i en rapport.
Digitalisering, globalisering, urbanisering och kraven på hållbarhet skapar möjligheter för svensk skogsnäring. Men den traditionella synen på skogsnäringen behöver kompletteras, det vill säga, kärnan i befintlig industri måste skyddas samtidigt som nya produkter och tjänster måste tillkomma, skriver IVA i rapporten Framtidens värdekedjor och riskvilligt kapital som tagits fram av IVAs projekt Innovation i skogsnäringen.

Genom nya sätt att se på värdesystem kan skogsindustrin utveckla produkter och tjänster i samarbete med kunder, leverantörer, men också med helt nya typer av företag. Digitaliseringen och kraven på ökad hållbarhet kan också nyttjas för att öka kundvärdet, enligt rapporten.

– Det blir viktigt att stärka och rätt använda den svenska skogsnäringens komparativa fördelar i förhållande till globala konkurrenter, där den hållbart brukade skogen är basen, säger Lennart Rådström, ordförande i arbetsgruppen bakom rapporten.

Rapportens författare lyfter fram behovet av ett innovationsdrivande ledarskap i skogsnäringen och att företagen organiserar för utveckling av radikala innovationer, såväl inom företaget som utanför. Författarna menar också att förtroende för – och synliggörande av –”eldsjälar” som leder innovationsprojekt är av stor vikt.

För att underlätta transformationen svensk skogsnäring står inför har rapportens författare tre rekommendationer till politiken:

  • Satsa på kunskapsutveckling samt möjligheter att stärka och bygga nya forsknings- och innovationsmiljöer

  • Utveckla och starta ett nationellt bioekonomiskt program med en tydlig roll för skogsnäring

  • Underlätta utveckling och kommersialisering för att skapa innovationer genom utveckling av innovativa miljöer, finansieringsstöd och offentlig upphandling.Håll dig uppdaterad med Process Nordic
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

13 Mkr mot skogsskador

Koll på skogen?

Svenskarna ska vara kända för att vara ett skogsälskande folk – men har vi koll på vad skogen också används till?

Pionjäranläggning förtidspensioneras

17 juni levererade Oskarshamn 1 (O1), den första kommersiella reaktorn i Sverige, sina sista kilowattimmar el.

Vibrationsövervakning med HD-teknologi

Nordic Paper Åmotfors bygger ut det befintliga onlinesystemet för vibrationsmätning på PM6 med ytterligare mätpunkter från SPM.

Södrastöd till forskningen

Ingenjörer topprankar ABB

ABB har levererat DolWin2

Arkiv

Preem Gas AB danskt

Stoppade verk räddar fladdermössen

Biologerna Martin Green och Jens Rydell, forskare vid Naturvetenskapliga fakulteten på Lunds universitet, får Skånes vindkraftspris 2017 för sin forskning om vindkraftens påverkan på fladdermöss och fåglar.

SCA-förundersökning läggs ned

Kammaråklagare Thomas Forsberg vid Riksenheten mot korruption lägger ned förundersökningen i sin helhet om trolöshet mot huvudman och mutbrott mot företrädare för SCA.

Inget jobbsug i miljösektorn

Ökad malmproduktion 2016

Vågkraft i norska nätet

Nya material från skogen

Överskottsgas blir fartygsbränsle

Investment in bar finishing capabilities

Cassandras vd delgiven

Ny teknik höjer säkerheten

Inopererade chip, tatueringar med ledande bläck och linser som kompletterar ögats bild av verkligheten. Det är några av tekniktrenderna som kan undersökas när processindustrin deltar i ett forskningsprojekt för att öka säkerheten.

Boden bygger ny avfallspanna

Knappt tio år har gått sen Bodens energi byggde sin senaste avfallspanna. Nu är det dags igen, eftersom den äldsta pannan är nästan fyrtio år.

Styrde limkokaren trådlöst

Staten berett gå in i Pajala

Bättre kvalitet med ny kamerateknik

Ett nytt projekt inom det strategiska innovationsprogrammet Processindustriell IT och Automation (PiiA) ska leda till minskade process- och kvalitetsvariationer vid pappers- och kartongtillverkning.

Nyinvigde världens modernaste

Bygger vätgasanläggning

Vill minska processindustrins utsläpp

1

Genombrottsorder för Svenska Aerogel

Investerar i Kvarntorp

Fortsatt färre olyckor

Sweco medverkar i Clink

Förvärvar Norges ledande bergteknikbolag

Tillväxt ökar utsläppen

Nya regler hotar stålindustrin

Flytt i Kiruna

Gruvöns massalinje igång igen

Investerar i Hylte bruk

Svensk skog möter norsk olja

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.146