Stålklänningar åter till Munkfors

| Av Peter Håkansson | Tipsa redaktionen

Efter en lång världsturné kommer de nu välkända stålklänningarna hem till Munkfors den 13 maj där de visas upp i "Martängen" – Martinugnen från 1877.

Modedesignern Naim Josefi besöker då Munkfors för att visa upp de tre klänningarna i stål – den vita, den svarta och den blåa. En av klänningarna kommer att stanna kvar i Munkfors för att ställas ut på Voestalpine Precision Strip, som tillverkat stålet i klänningarna. 

Josefi fick kontakt med Munkforsföretaget via Jernkontoret när han letade efter stål som var så tunt att han kunde göra en klänning av det.

− Stål har alltid intresserat mig, det har många möjligheter och är hundra procent återvinningsbart och att vi är så duktiga på stål i Sverige att jag alltid kan få tag på "närodlat" gör förstås inte saken sämre, säger Naim Josefi.

Klänningarna visades första gången på Fashion Week Stockholm i slutet av januari. Det väckte ett sådant intresse att skådespelerskan Bahar Pars beställde en egen stålklänning till Oscarsgalan.

Artisten Little Jinder bar den vita på den svenska Grammis-galan och programledaren Clara Henry valde att bära den blåa stålklänningen i Melodifestivalens final. Även det kinesiska moderådet gillade vad de såg i Stockholm och bjöd in Naim Josefi att upprepa visningen från Stockholm i Peking i slutet av mars. Där mötte den stort intresse och inslag visades i alla större TV-kanaler i Kina. Håll dig uppdaterad med Process Nordic
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

13 Mkr mot skogsskador

Koll på skogen?

Svenskarna ska vara kända för att vara ett skogsälskande folk – men har vi koll på vad skogen också används till?

Pionjäranläggning förtidspensioneras

17 juni levererade Oskarshamn 1 (O1), den första kommersiella reaktorn i Sverige, sina sista kilowattimmar el.

Vibrationsövervakning med HD-teknologi

Nordic Paper Åmotfors bygger ut det befintliga onlinesystemet för vibrationsmätning på PM6 med ytterligare mätpunkter från SPM.

Södrastöd till forskningen

Ingenjörer topprankar ABB

ABB har levererat DolWin2

Arkiv

Preem Gas AB danskt

Stoppade verk räddar fladdermössen

Biologerna Martin Green och Jens Rydell, forskare vid Naturvetenskapliga fakulteten på Lunds universitet, får Skånes vindkraftspris 2017 för sin forskning om vindkraftens påverkan på fladdermöss och fåglar.

SCA-förundersökning läggs ned

Kammaråklagare Thomas Forsberg vid Riksenheten mot korruption lägger ned förundersökningen i sin helhet om trolöshet mot huvudman och mutbrott mot företrädare för SCA.

Inget jobbsug i miljösektorn

Ökad malmproduktion 2016

Vågkraft i norska nätet

Nya material från skogen

Överskottsgas blir fartygsbränsle

Investment in bar finishing capabilities

Cassandras vd delgiven

Ny teknik höjer säkerheten

Inopererade chip, tatueringar med ledande bläck och linser som kompletterar ögats bild av verkligheten. Det är några av tekniktrenderna som kan undersökas när processindustrin deltar i ett forskningsprojekt för att öka säkerheten.

Boden bygger ny avfallspanna

Knappt tio år har gått sen Bodens energi byggde sin senaste avfallspanna. Nu är det dags igen, eftersom den äldsta pannan är nästan fyrtio år.

Styrde limkokaren trådlöst

Staten berett gå in i Pajala

Bättre kvalitet med ny kamerateknik

Ett nytt projekt inom det strategiska innovationsprogrammet Processindustriell IT och Automation (PiiA) ska leda till minskade process- och kvalitetsvariationer vid pappers- och kartongtillverkning.

Nyinvigde världens modernaste

Bygger vätgasanläggning

Vill minska processindustrins utsläpp

1

Genombrottsorder för Svenska Aerogel

Investerar i Kvarntorp

Fortsatt färre olyckor

Sweco medverkar i Clink

Förvärvar Norges ledande bergteknikbolag

Tillväxt ökar utsläppen

Nya regler hotar stålindustrin

Flytt i Kiruna

Gruvöns massalinje igång igen

Investerar i Hylte bruk

Svensk skog möter norsk olja

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.15