Stålklänningar åter till Munkfors

| Av Peter Håkansson | Tipsa redaktionen

Efter en lång världsturné kommer de nu välkända stålklänningarna hem till Munkfors den 13 maj där de visas upp i "Martängen" – Martinugnen från 1877.

Modedesignern Naim Josefi besöker då Munkfors för att visa upp de tre klänningarna i stål – den vita, den svarta och den blåa. En av klänningarna kommer att stanna kvar i Munkfors för att ställas ut på Voestalpine Precision Strip, som tillverkat stålet i klänningarna. 

Josefi fick kontakt med Munkforsföretaget via Jernkontoret när han letade efter stål som var så tunt att han kunde göra en klänning av det.

− Stål har alltid intresserat mig, det har många möjligheter och är hundra procent återvinningsbart och att vi är så duktiga på stål i Sverige att jag alltid kan få tag på "närodlat" gör förstås inte saken sämre, säger Naim Josefi.

Klänningarna visades första gången på Fashion Week Stockholm i slutet av januari. Det väckte ett sådant intresse att skådespelerskan Bahar Pars beställde en egen stålklänning till Oscarsgalan.

Artisten Little Jinder bar den vita på den svenska Grammis-galan och programledaren Clara Henry valde att bära den blåa stålklänningen i Melodifestivalens final. Även det kinesiska moderådet gillade vad de såg i Stockholm och bjöd in Naim Josefi att upprepa visningen från Stockholm i Peking i slutet av mars. Där mötte den stort intresse och inslag visades i alla större TV-kanaler i Kina. Håll dig uppdaterad med Process Nordic
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Haveri i stoppar PM6 i Gruvön

Ett större haveri har skett i kokaren av halvkemisk massa i BillerudKorsnäs massalinje i Gruvön.

Massaindustrins restprodukter värdefulla för metallindustrin

Ska lyfta industrin

Trump måste spela

Tog årets Swedish Steel Prize

Arise outsourcar

Unik kracker invigd i Piteå

Arkiv

”Kräver en modern industripolitik”

För bara åtta år sen trodde ingen inom basindustrin på målet om nollutsläpp till 2050. Idag är alla med på tåget. Max Åhman forskar på hur det kan gå till: ”Processindustrin är som gjord för att tänka långsiktigt.”

Soldriven racingbil vann University Steel Prize 2017

Kärnkraften i depå

Vattenfalls kärnkraftsflotta går in på översyn som pågår till oktober. Omkring 4 000 medarbetare engageras i underhållet och uppgradering av. Totalt investeras två miljarder kronor.

17 miljoner till testbädd

Skapar ett nytt kompetenscenter

"Situationen är ohållbar"

Branschen måste fånga tillväxten

Förpackningsmarknaden växer så det knakar internationellt och här finns det stora möjligheter för fiberbaserade alternativ att ta marknadsandelar.

Felaktig valsning ger problem

Striden om röret i Hanöbukten

Fortsatt högt förtroende

Växthusgaserna ökade 2016

Ett stort litet forskningsland

Återkallas av forskarna

Forskarna bakom den kritiserade forskningsartikeln om fiskars konsumtion av mikroplastpartiklar har själva begärt att artikeln ska återkallas från tidskriften Science.

Dags för en packrevolution

Miljöfrågor för förpackningar har under 30 års tid handlat om att materialminimera och återvinna. Nu är det dags för nästa stora steg: att utveckla egenskaperna utifrån konsumentbeteende och minska matsvinnet.

LKAB levererar till North Stream 2

Ett språng för miljöstål

Metsä Board prisas i Shanghai

Mycket hög tillgänglighet i vinter

Vill bygga stort bioraff i Timrå

Förslag om ekokompensation

Högre järnmalmspris hissar resultatet

Letar ny ägare till Gobigas

Startat nya extrudern i Husum

Återupptar arbetet med nyckelbiotoper

74-tonsfordon ger marginell nytta

”Skogsnäringen – en framtidsbransch”

Stålklänningar åter till Munkfors

Mer olja i Barents hav

Unik metod för gruvavfall

Sänd till en kollega

0.27