23948sdkhjf

Stålklänningar åter till Munkfors

Efter en lång världsturné kommer de nu välkända stålklänningarna hem till Munkfors den 13 maj där de visas upp i "Martängen" – Martinugnen från 1877.

Modedesignern Naim Josefi besöker då Munkfors för att visa upp de tre klänningarna i stål – den vita, den svarta och den blåa. En av klänningarna kommer att stanna kvar i Munkfors för att ställas ut på Voestalpine Precision Strip, som tillverkat stålet i klänningarna. 

Josefi fick kontakt med Munkforsföretaget via Jernkontoret när han letade efter stål som var så tunt att han kunde göra en klänning av det.

− Stål har alltid intresserat mig, det har många möjligheter och är hundra procent återvinningsbart och att vi är så duktiga på stål i Sverige att jag alltid kan få tag på "närodlat" gör förstås inte saken sämre, säger Naim Josefi.

Klänningarna visades första gången på Fashion Week Stockholm i slutet av januari. Det väckte ett sådant intresse att skådespelerskan Bahar Pars beställde en egen stålklänning till Oscarsgalan.

Artisten Little Jinder bar den vita på den svenska Grammis-galan och programledaren Clara Henry valde att bära den blåa stålklänningen i Melodifestivalens final. Även det kinesiska moderådet gillade vad de såg i Stockholm och bjöd in Naim Josefi att upprepa visningen från Stockholm i Peking i slutet av mars. Där mötte den stort intresse och inslag visades i alla större TV-kanaler i Kina. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.359