Ersätter fossila barriärer

| Av Redaktionen Papernet | Tipsa redaktionen

Forskare tittar nu på hur hemicellulosa från pappers- och massaindustrin ska kunna användas som råvara för att framställa skummande material.

Eftersom dessa produkter i dag framställs av fossilbaserade råvaror så har projektet en stor potential ur miljösynpunkt. Och i intresset från branschen är stort.

Skummade material och produkter, som exempelvis används i förpackningsmaterial, tillverkas i dag ofta av fossilbaserade råvaror, till exempel syntetisk plast. Målsättningen med forskningsprojektet är att kunna ersätta den fossila råvaran med förnybar råvara och nu tittar forskarna närmare på hemicellulosa.

Anders Brolin, director of innovation management på Stora Enso, är ordförande i projektets styrelse och forskarna uppger att intresset från branschen generellt är stort.

– Intresset från pappers- och massaindustrin är mycket stort. Stora Enso är en viktig spelare i projektet, exempelvis levererar de hemicellulosa till oss, säger Anette Larsson, biträdande professor i farmaceutisk teknologi vid kemi och kemiteknik, Chalmers.

Ved består, mycket förenklat, av tre olika kemiska föreningar: cellulosa, lignin och hemicellulosa. Hemicellulosa är en restprodukt från tillverkning av massa och forskarna intresserar sig för just denna produkt eftersom den inte ger någon ytterligare miljöbelastning. För att kunna använda hemicellulosa så måste den extraheras, lyftas ut, från de övriga biprodukterna i bruket.

Vilka konkreta resultat har forskningen uppnått så här långt?

– Vi har utvecklat tekniker att kemiskt modifiera hemicellulosa och vi har skummat olika material med olika tekniker, säger Anette Larsson.

Egenskaperna hos det skummade materialet skall kunna styras från mjuka, flexibla strukturer som kan passa som absorbenter till styva skum till förpackningsmaterial. För att möta dessa utmaningar krävs att hemicellulosan modifieras. Det kan exempelvis göras genom substitution med vissa kemiska grupper, tillsatser av mjukgörare och användning av stabilisator för att rent mekaniskt få stelare skum.

Forskarna samarbetar med allt från råvaruleverantörer, konverterare till användare av den skummade produkten. Dessutom arbetar intressenter från industrin med att se till att de framtagna koncepten är relevanta ur ett industriellt perspektiv.

Forskarna tror att projektet kan skapa förutsättningar för en mer konkurrenskraftig pappers- och massaindustri, en ökad användning av biomassa från skogsindustrin samt nya avancerade skummaterial.

– En praktisk tillämpning ligger fem till tio år framåt i tiden, säger Anette Larsson.

Karin MontgomeryHåll dig uppdaterad med Process Nordic
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

13 Mkr mot skogsskador

Koll på skogen?

Svenskarna ska vara kända för att vara ett skogsälskande folk – men har vi koll på vad skogen också används till?

Pionjäranläggning förtidspensioneras

17 juni levererade Oskarshamn 1 (O1), den första kommersiella reaktorn i Sverige, sina sista kilowattimmar el.

Vibrationsövervakning med HD-teknologi

Nordic Paper Åmotfors bygger ut det befintliga onlinesystemet för vibrationsmätning på PM6 med ytterligare mätpunkter från SPM.

Södrastöd till forskningen

Ingenjörer topprankar ABB

ABB har levererat DolWin2

Arkiv

Preem Gas AB danskt

Stoppade verk räddar fladdermössen

Biologerna Martin Green och Jens Rydell, forskare vid Naturvetenskapliga fakulteten på Lunds universitet, får Skånes vindkraftspris 2017 för sin forskning om vindkraftens påverkan på fladdermöss och fåglar.

SCA-förundersökning läggs ned

Kammaråklagare Thomas Forsberg vid Riksenheten mot korruption lägger ned förundersökningen i sin helhet om trolöshet mot huvudman och mutbrott mot företrädare för SCA.

Inget jobbsug i miljösektorn

Ökad malmproduktion 2016

Vågkraft i norska nätet

Nya material från skogen

Överskottsgas blir fartygsbränsle

Investment in bar finishing capabilities

Cassandras vd delgiven

Ny teknik höjer säkerheten

Inopererade chip, tatueringar med ledande bläck och linser som kompletterar ögats bild av verkligheten. Det är några av tekniktrenderna som kan undersökas när processindustrin deltar i ett forskningsprojekt för att öka säkerheten.

Boden bygger ny avfallspanna

Knappt tio år har gått sen Bodens energi byggde sin senaste avfallspanna. Nu är det dags igen, eftersom den äldsta pannan är nästan fyrtio år.

Styrde limkokaren trådlöst

Staten berett gå in i Pajala

Bättre kvalitet med ny kamerateknik

Ett nytt projekt inom det strategiska innovationsprogrammet Processindustriell IT och Automation (PiiA) ska leda till minskade process- och kvalitetsvariationer vid pappers- och kartongtillverkning.

Nyinvigde världens modernaste

Bygger vätgasanläggning

Vill minska processindustrins utsläpp

1

Genombrottsorder för Svenska Aerogel

Investerar i Kvarntorp

Fortsatt färre olyckor

Sweco medverkar i Clink

Förvärvar Norges ledande bergteknikbolag

Tillväxt ökar utsläppen

Nya regler hotar stålindustrin

Flytt i Kiruna

Gruvöns massalinje igång igen

Investerar i Hylte bruk

Svensk skog möter norsk olja

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.145