23948sdkhjf

Ljus framtid för förnybart

4 april släpptes årets första ”Så går det för skogsindustrin”, en rapport om det ekonomiska marknadsläget för pappers-, massa- och trävarubranschen.

Efter ett generellt starkt 2016 blickar nu Skogsindustrierna framåt och utökar för första gången rapporten med en prognos för svensk skogsindustris förväntade utveckling det kommande året, baserad på den globala ekonomiska utvecklingen.

I denna ”Så går det för skogsindustrin” är det även premiär för en fördjupning och trendspaning inom något av Skogsindustriernas fokusområden, där forskning och innovation är först ut med forskningschef Torgny Persson som resonerar kring varför skogsnäringen vinner på en forskning i världsklass.
– För massa respektive papper tror vi på en uppgång på två procent, och för sågade trävaror en uppgång på tre procent. Det baserar vi i grunden på ökad kapacitet, säger Mats Kinnwall, chefekonom på Skogsindustrierna.

Världen har nu hämtat sig från den inledande chocken efter det amerikanska presidentvalet. Donald Trumps tydliga America First-strategi har gett kortsiktigt svagt positiva effekter på framför allt industrisektorn, men det är osannolikt att de förväntningar som projiceras i diverse barometrar kommer att omsättas i en starkare konjunktur, utom möjligtvis kortsiktigt i USA.

På massasidan har året inletts positivt med ökad produktion och leverans, där särskilt Asien har en stark efterfrågan. Även papperstillverkningen har öppnat året positivt, dock med fortsatt utveckling mot minskning för grafiskt papper och ökning för förpackningsmaterial.

Både produktion och konsumtion ligger på höga nivåer och utvecklingen är positiv, särskilt i USA och Kina. En handelstvist mellan USA och Kanada har höjt prisnivån i USA samtidigt som hamnkonflikten i Göteborg ger negativa följder för svenskträvaruexport och övrig skogsindustri. Sammantaget har emellertid sågade trävaror en ljus framtid då allt fler inser klimatnyttan i smarta träprodukter.

Skogsindustrin fortsätter att investera, framför allt inom massa och papper och exportvärdet 2016 uppgick till 125 miljarder kr. Investeringsbesluten de senaste åren för massa, papper, kartong och den trämekaniska industrin uppgår till mer än 40 miljarder under åren 2014-2019.

För att stärka konkurrenskraften och fortsätta omställningen mot ett biobaserat samhälle behöver skogsnäringen satsa mer på forskning som leder till innovationer. Forskning är lönsamt om forskningsinvesteringarna sker inom rätt områden och om skogsindustrin säkerställer att resultaten kommer till användning i effektivare processer och smartare produkter som ger ekonomiskt mervärde.

– I skogsnäringens forskningsagenda, som lanserades i januari, inriktar vi oss strategiska frågeställningar och effektiv samordning av kompetenser så att skogsnäringen får tillgång till en forskning i världsklass. Mycket av den forskning som pågår redan idag är inriktad mot att effektivisera processer och förbättra existerande produkter, men tekniska genombrott visar att den svenska skogen kan utvecklas till en mängd nya material. Forskningsprojekt levererar resultat som utmanar vår fantasi, säger Skogsindustriernas forsknings- och innovationsdirektör Torgny Persson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062