23948sdkhjf

Skogen uppvaktar hundraåring

När Finland 2017 firar 100 år överlämnar Sverige ett forskningsprojekt med totalt tolv forskningstjänster som finansieras av Marianne och Marcus Wallenbergs stiftelse, Kempestiftelserna, Skogsindustrins forskningsstiftelse, Kungliga skogs- och lantbruksakademien samt Sveriges regering som ska gynna ländernas forskningssamverkan inom skogsnäringen.
Gåvan kommer att överlämnas av H.M. Konungen i samband med besöket i Helsingfors den 1 juni 2017.

Finland och Sverige är ledande skogsnationer i Europa och världen, och skogsbruket och skogsindustrin utgör hörnstenar i ländernas ekonomier. Tillsammans har länderna mindre än två procent av världens skogstillgångar men svarar ändå för närmare tio procent av produktionen av världens skogsrelaterade produkter.

– Skogen är vårt gröna guld och ett gemensamt intresse för våra nationer. Vi hoppas att presenten ska stärka ländernas forskningssamverkan och gynna länderna på både lång och kort sikt, både ekonomiskt och forskningsmässigt, säger Torgny Persson, forsknings- och innovationsdirektör på Skogsindustrierna.

Skogsindustriernas forskningsstiftelse kommer att bidra med två miljoner kronor till projektet som har en total budget om 25 miljoner kronor. Projektet löper över två år och den första utlysningen planeras öppna redan i december.

– Under klimatmötet i Paris blev det tydligt att skogen och skogsindustrin spelar en nyckelroll i klimatfrågan. Nästan allt som görs av olja idag kan göras av trä och Sverige består till 70procent av skog, vilket ger oss fantastiska möjligheter. Ett samarbete med Finland kommer att ge stora fördelar för båda länderna och vi ser fram emot det, fortsätter Torgny Persson.

Projekten ska bygga på, eller leda till ett aktivt samarbete mellan forskningsaktörerna i de båda länderna . Projekten ska hålla högsta vetenskapliga kvalitet och dessutom gynna ländernas bioekonomiska utveckling. Varje forskningstjänst knyts till ett värduniversitet/institut i Finland eller Sverige och under den tvååriga perioden förväntas forskarna tillbringa ungefär lika delar av arbetstiden i vardera land.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078