23948sdkhjf

Restprodukter kan öka biogasproduktionen

Studier visar att en potential upp mot en terawattimme biogas kan realiseras bara i Sverige – samtidigt som cellulosaindustrins elförbrukning minskar – om man använder restprodukter från pappers- och massaindustrin.
Studierna visar också att de nya avfallskällorna även skulle ge en jämnare fördelning av biogasproduktionen över landet.

Studierna har genomförts på Tema Miljöförändring, Linköpings Universitet, i samarbete med Scandinavian Biogas och Pöyry och med Energimyndigheten som huvudfinansiär.

– Resultaten innebär att vi nu kan ta nästa steg och börja etablera biogasproduktion även inom svensk pappers- och massaindustri och säkerställa en effektiv och lokal produktion över hela landet. Potentialen finns såväl i Sverige som i övriga Norden, säger Scandinavian Biogas forskningschef, Jörgen Ejlertsson.

Studierna visar att det är möjligt att väsentligt öka biogasproduktion från olika processer inom pappers- och massaindustrin med hjälp av ny kunskap och processkunnande, samtidigt som investeringen per producerad normalkubikmeter går att minska.

Ett tillskott på en terawattimme biogas innebär att svensk biogasproduktion skulle öka med närmare 60 procent och motsvarar lika mycket biogas som uppgraderades till drivmedel i Sverige 2014.

– För att en hållbar energiomställning ska bli möjlig måste tillgången på förnybara energibärare öka. För Scandinavian Biogas är denna typ av restprodukter också av stor vikt i arbetet mot vårt mål att själva producera en terawattimme biogas år 2020, säger Scandinavian Biogas vd och koncernchef, Matti Vikkula.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062