”Skogen – en ljus framtid”

| Av Redaktionen Papernet | Tipsa redaktionen

Sverige och Finland ska gemensamt ta tätpositionen för att utveckla bioekonomin inom EU och resten av världen. ”Skogen i våra länder kan ta oss in i en ljus framtid”, sa landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) på ett möte med Finlands näringsminister Olli Rehn.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) och Finlands näringsminister Olli Rehn på seminariet om bioekonomi, samt moderatorn Helena Stålnert.Bioekonomi kan bli ett lyft för Sverige och Finland – och gemensamma satsningar är nödvändiga. Det var slutsatsen för ett seminarium som den 5 februari ordnades av Finlandsinstitutet i Stockholm tillsammans med den oberoende tankesmedjan Global utmaning.

– Sverige och Finland kan definitivt ta tätpositionen inom bioekonomi och visa vägen inte bara för EU utan för hela världen som gröna föregångsländer, sa Sven-Erik Bucht.

Han betonade att Sverige och Finland har lång erfarenhet av att bruka skogarna på ett hållbartsätt. Vidare lyfte han fram att klimatmötet i Paris pekar ut skogsbrukets viktiga roll i det kommande klimatarbetet, inte minst för att ersätta fossil råvara.

– Nu är det dags att ta det nya steg där alla samarbetar för att ställa om till en bioekonomi. Genom att använda skogen som bas kan vi skapa jobb, vi kan säkerställa välfärd i landet, öka vår internationella konkurrenskraft och kraftfullt minska våra klimatpåverkande utsläpp, sa Sven-Erik Bucht.

Finlands näringsminister Olli Rehn framhöll att trä är en förnybar resurs som är ett överlägset alternativ jämfört med fossila och andra råvaror, förutsatt att skogsresurserna växer. Det vill säga precis som det nordiska skogsbruket fungerar.

– Det är något man inte alltid förstår i Sydeuropa. Vi har ett viktigt arbete att göra tillsammans, inte minst i Bryssel, för att främja det här tänket, sa Olli Rehn.

Enligt Sven-Erik Bucht ger nordisk samverkan stora möjligheter att påverka EU-arbetet på olika områden som berör skogen, inte minst energifrågor.

– Jag tror inte vi kan köra våra egna race, utan vi måste bilda nätverk, sa han och nämnde även de baltiska länderna som har skog.

För att utveckla bioekonomin ser både Sven-Erik Bucht och Olli Rehn en stor potential i att öka utvecklingstakten för nya biobaserade produkter. Men det handlar också om att ta steget från lovande produkter till marknadsledande produkter, betonade Olli Rehn.

För att ytterligare stärka samarbetet mellan Sverige och Finland vill Sven-Erik Bucht bland annat se gemensamma forskningsutlysningar och ett utökat samarbete mellan svenskt och finskt näringsliv.

Ett redan konkret exempel på ett finsk-svenskt samarbete inom bioekonomi är Stora Enso. Koncernens vd Karl-Henrik Sundström deltog också på seminariet.

– Vi är jätteglada att det finns en politisk enighet att fokusera på det här området. Jag tror vi i Sverige har mycket att lära av Finland, sa Karl-Henrik Sundström som efterlyste en svensk nationell strategi för bioekonomi, liknande den som finns i Finland.

Han konstaterade att det inom EU pratas mycket om en cirkulär ekonomi.

– Skogen är inte bara återanvändningsbar, den är förnybar. Jag tror vi måste trycka mer på detta i Europa, sa Karl-Henrik Sundström.Håll dig uppdaterad med Process Nordic
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Mycket hög tillgänglighet i vinter

Vill bygga stort bioraff i Timrå

Förslag om ekokompensation

Högre järnmalmspris hissar resultatet

Året har inletts positivt med ökad produktionsvolym och rörelseresultat för första kvartalet, skriver LKAB i ett pressmeddelande när spotpriset för järnmalm under kvartalet handlats till den högsta prisnivån sedan hösten 2014.

Letar ny ägare till Gobigas

GoBiGas, Göteborg Energis demonstrationsanläggning för storskalig produktion av biogas genom förgasning av skogsråvara, kan få en ny ägare.

Startat nya extrudern i Husum

Återupptar arbetet med nyckelbiotoper

Arkiv

74-tonsfordon ger marginell nytta

”Skogsnäringen – en framtidsbransch”

Stålklänningar åter till Munkfors

Mer olja i Barents hav

De norska gas- och oljetillgångarna i Barents hav är betydligt större än vad som tidigare antagits, visar nya beräkningar från norska Oljedirektoratet.

Unik metod för gruvavfall

Rester blir biovätgas och bioplast

Ökar mer än förväntat

Försäljningen ökar mer än förväntat, produktionen var den högsta någonsin i ett enskilt kvartal. 

Drönare ska säkra gruvorna

Autonoma drönare som inspekterar svåråtkomliga gruvschakt efter sprängningar i berget ska bidra till en säkrare gruvmiljö. Utvecklingen av autonom robotik i gruvor leds av forskare vid Luleå tekniska universitet som en viktig del av framtidens gruvdrift.

Klimatklivet – ska göra biogasen möjlig

Cellulosa framtidens textilier

Nu JO-anmäler vi...

Södra vill transportera fossilfritt 2030

Ersätter fossila barriärer

Aluminium intressant alternativ

Forskning kring förgasning får 78 Mkr

Lärosätena saknar säkerhetskurser

Processindustrins framtida ingenjörer får ingen ordentlig säkerhetsutbildning. Riskanalys och processäkerhet saknas på schemat hos flera lärosäten – och de kurser som finns är valbara.

JO-anmäler Naturvårdsverket

Varmhållning undviker saltad nota

Regeringen satsar 37 Mdkr på FoU

Försiktig stubbskörd är inget hot

Beslut om tysklandsförbindelse

Malmberget uppdateras

Optimerar stränggjutningsprocessen

Förbereder finsk inflytt

Brister i flertalet gruvsaneringar

Ljus framtid för förnybart

Göran Persson in i LKAB

Omkom i fallolycka på Rönnskärsverken

Märket är satt – 6,5 procent på tre år

Sänd till en kollega

0.138