”Skogen – en ljus framtid”

| Av Redaktionen Papernet | Tipsa redaktionen

Sverige och Finland ska gemensamt ta tätpositionen för att utveckla bioekonomin inom EU och resten av världen. ”Skogen i våra länder kan ta oss in i en ljus framtid”, sa landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) på ett möte med Finlands näringsminister Olli Rehn.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) och Finlands näringsminister Olli Rehn på seminariet om bioekonomi, samt moderatorn Helena Stålnert.Bioekonomi kan bli ett lyft för Sverige och Finland – och gemensamma satsningar är nödvändiga. Det var slutsatsen för ett seminarium som den 5 februari ordnades av Finlandsinstitutet i Stockholm tillsammans med den oberoende tankesmedjan Global utmaning.

– Sverige och Finland kan definitivt ta tätpositionen inom bioekonomi och visa vägen inte bara för EU utan för hela världen som gröna föregångsländer, sa Sven-Erik Bucht.

Han betonade att Sverige och Finland har lång erfarenhet av att bruka skogarna på ett hållbartsätt. Vidare lyfte han fram att klimatmötet i Paris pekar ut skogsbrukets viktiga roll i det kommande klimatarbetet, inte minst för att ersätta fossil råvara.

– Nu är det dags att ta det nya steg där alla samarbetar för att ställa om till en bioekonomi. Genom att använda skogen som bas kan vi skapa jobb, vi kan säkerställa välfärd i landet, öka vår internationella konkurrenskraft och kraftfullt minska våra klimatpåverkande utsläpp, sa Sven-Erik Bucht.

Finlands näringsminister Olli Rehn framhöll att trä är en förnybar resurs som är ett överlägset alternativ jämfört med fossila och andra råvaror, förutsatt att skogsresurserna växer. Det vill säga precis som det nordiska skogsbruket fungerar.

– Det är något man inte alltid förstår i Sydeuropa. Vi har ett viktigt arbete att göra tillsammans, inte minst i Bryssel, för att främja det här tänket, sa Olli Rehn.

Enligt Sven-Erik Bucht ger nordisk samverkan stora möjligheter att påverka EU-arbetet på olika områden som berör skogen, inte minst energifrågor.

– Jag tror inte vi kan köra våra egna race, utan vi måste bilda nätverk, sa han och nämnde även de baltiska länderna som har skog.

För att utveckla bioekonomin ser både Sven-Erik Bucht och Olli Rehn en stor potential i att öka utvecklingstakten för nya biobaserade produkter. Men det handlar också om att ta steget från lovande produkter till marknadsledande produkter, betonade Olli Rehn.

För att ytterligare stärka samarbetet mellan Sverige och Finland vill Sven-Erik Bucht bland annat se gemensamma forskningsutlysningar och ett utökat samarbete mellan svenskt och finskt näringsliv.

Ett redan konkret exempel på ett finsk-svenskt samarbete inom bioekonomi är Stora Enso. Koncernens vd Karl-Henrik Sundström deltog också på seminariet.

– Vi är jätteglada att det finns en politisk enighet att fokusera på det här området. Jag tror vi i Sverige har mycket att lära av Finland, sa Karl-Henrik Sundström som efterlyste en svensk nationell strategi för bioekonomi, liknande den som finns i Finland.

Han konstaterade att det inom EU pratas mycket om en cirkulär ekonomi.

– Skogen är inte bara återanvändningsbar, den är förnybar. Jag tror vi måste trycka mer på detta i Europa, sa Karl-Henrik Sundström.Håll dig uppdaterad med Process Nordic
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Gruvor och stål är motorn

Transportmedelsindustrin, gruvor och stål, samt maskiner och metall går starkt, framgår av industrins nya gemensamma konjunkturbedömning.

Förundersökningen nedlagd

I gång igen

Ringhals 3 är tillbaka i full produktion efter den årliga översynen där fler än 2000 uppgraderingar gjordes i anläggningen. 

Svensk stålproduktion avgörande för klimatet

Datacenter på OKGs skyddsområde

Uniper har nyligen tecknat en avsiktsförklaring med nätverksoperatören BRS Networks om att etablera datacenter inom kärnkraftverket OKGs skyddsområde.

Smart optimering sparar 25 procent

Kineser köper Nordic Paper

Nordic Paper med fabriker i Bäckhammar, Åmotsfors, Säffle och norska Greåker säljs till kinesiska pappersmassagiganten Anhui Shanying Paper Industry Co.

Arkiv

Joint Venture för fossilfritt stål

SSAB, LKAB och Vattenfall har bildat ett Joint Venture-bolag för att fortsätta driva initiativet HYBRIT framåt.

En glad sommar

Solen skiner på Sunpine

”Det är skillnad på gruva och gruva”

Bergsstaten har mycket att göra just nu; resultatet från den förra prospekteringsvågen börjar synas. Dessutom ska koncessioner omprövas efter Norra kärr-domen.

Ny modell för balansering

För att möta framtida utmaningar i det nordiska kraftsystemet och samtidigt dra full nytta av utvecklingen på den europeiska elmarknaden, har Svenska kraftnät och norska Statnett tagit ett första gemensamt steg mot en förnyad balanseringsmodell.

Luft i förpackningarna

Utreder säkerhet för gruvsanering

Stänger PM8 i Kvarnsveden

PulpEye på Aspa Bruk

"Aldrig varit så säker"

EU-förslag om antidumpning

13 Mkr mot skogsskador

Koll på skogen?

Svenskarna ska vara kända för att vara ett skogsälskande folk – men har vi koll på vad skogen också används till?

Pionjäranläggning förtidspensioneras

17 juni levererade Oskarshamn 1 (O1), den första kommersiella reaktorn i Sverige, sina sista kilowattimmar el.

1

Vibrationsövervakning med HD-teknologi

Nordic Paper Åmotfors bygger ut det befintliga onlinesystemet för vibrationsmätning på PM6 med ytterligare mätpunkter från SPM.

Södrastöd till forskningen

Ingenjörer topprankar ABB

ABB har levererat DolWin2

Preem Gas AB danskt

Inget jobbsug i miljösektorn

Ökad malmproduktion 2016

Nya material från skogen

Investment in bar finishing capabilities

Cassandras vd delgiven

Staten berett gå in i Pajala

Nyinvigde världens modernaste

Bygger vätgasanläggning

Vill minska processindustrins utsläpp

1

Genombrottsorder för Svenska Aerogel

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.165