23948sdkhjf

Ramverk resultat efter klimatmötet

Världens länder har enats om ett nytt avtal som bildar ramverk för fortsatt klimatarbete. Beslutet kom efter slutförhandlingar vid klimatmötet i Paris.
Det nya, bindande avtalet blir ramverket för ländernas klimatarbete under lång tid framöver och innebär att världens länder har en gemensam plan för att minska klimatutsläppen. Avtalet slår fast att den globala temperaturökningen ska hållas väl under 2 grader med ambition att begränsa den till 1,5 grader. Texten säger också att länder successivt ska skärpa sina åtaganden. Hur detta ska gå till preciseras inte, men vart femte år ska länderna samlas för att se hur långt det samlade klimatarbetet räcker.

Vid klimattoppmötet enades också om en kompromisslösning som innebär ett samarbete för att förbättra hanteringen av de skador och förluster som uppstår till följd av klimatförändringarnas effekter. Avtalet slår i sammanhanget fast att utvecklingsländer ska få stöd från industriländerna för att begränsa sina utsläpp och anpassa sina samhällen till ett förändrat klimat. De mest sårbara länderna ska särskilt prioriteras.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062