23948sdkhjf

Pappersbatteriet som laddar våra prylar är här

Med ett "Power paper" av nanocellulosa har forskarna vid Laboratoriet för organisk elektronik på Linköpings universitet, lyckats att lagra elektricitet.
Forskarna vid Laboratoriet för organisk elektronik på Linköpings universitet har tagit fram materialet av nanocellulosa och en ledande polymer. Det går att ladda upp hundratals gånger på några sekunder och möter kraven på återanvändning. Batteriet använder förnybar energi och- inte minst- lagrar energin oavsett väderlek eller årstid. Artikeln om arbetet har publicerats i tidskriften Advanced Science.

Till skillnad från de batterier och kondensatorer som finns på marknaden idag är det så kallade energipappret tillverkat av enkla råvaror - förnyelsebar cellulosa och en lätt tillgänglig polymer - det har låg vikt, inga farliga kemikalier eller tungmetaller krävs och det är även vattenfast.

Energipapperet har noterat den högsta laddning och kapacitans i organisk elektronik någonsin, hösta förmåga att samtidigt leda joner och elektroner och högsta uppmätta ström i en organisk ledare.

Forskarna förklarar att cellulosafibrerna ligger i en vattenlösning och när en elektriskt ledande polymer tillförs, lägger polymeren sig som en tunn hinna runt fibrerna.

- De omspunna fibrerna ligger som ett nystan där vätskan i hålrummen mellan dem fungerar som elektrolyt, förklarar Jesper Edberg, doktorand som tillsammans med nydisputerade Abdellah Malti har utfört experimenten.

Nu är förhoppningen att tillverka papperet på en särskild pappersmaskin för att massproducera det.

- Tillsammans med KTH, Acreo och Innventia har vi nu fått 34 miljoner från Stiftelsen för strategisk forskning för att gå vidare och hitta en rationell tillverkningsmetod, en pappersmaskin för Power paper, säger Magnus Berggren, professor och forskningsledare vid Laboratoriet för organisk elektronik.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078