Nanocellulosa föredras framför pappersteknisk forskning

| Av Redaktionen Papernet | Tipsa redaktionen

Nanocellulosa möter störst intresse bland europeiska professorer och doktorander verksamma inom skogsindustriforskning, medan traditionell forskning kring pappersprocessteknik tillhör det förgångna.

35 procent av europeiska doktorander inom skogsindustriforskning arbetar med nanoteknologi i någon form. Traditionella forskningsområden inom skogsindustrin möter mindre intresse.

Den slutsatsen drar Tom Lindström, professor på KTH och Micael Stehr, programdirektör på FPIRC efter den ansedda internationella konferensen ”European Doctoral Network on Cellulose Fibre Technology”.

I augusti samlade konferensen ett 60-tal doktorander och ett 15-tal professorer från flera olika länder, däribland Sverige och Finland, som tillsammans bildar ett nätverk som bidrar till skogsindustrins förmåga att utveckla nya material, processer och funktioner.

”Nanoteknologipresentationerna täckte ett stort och brett område med studier på nanocellulosa, på arkstyrka och avvattning till funktionaliserade aerogeler för elektroniska tillämpningar, olika typer av nanokompositer, flödesmekanik samt icke-linjär mekanik hos nanoskum".

"Nya intressanta tillämningar som potentiella flamskydd hos skum, baserade på fosforylerade nancellulosa, fanns också med på menyn”, säger de till Nordisk Papperstidning & Biobusiness.

Att nanoteknologi möter störst intresse beror sannolikt på att att det är lättare att få forskningsbidrag inom detta område än inom traditionella forskningsområden i skogsindustrin.

Ett annat område under uppsegling är biomedicinska applikationer, som diagnostiska tillämpningar, antibakteriella ytor, hydrogeler, sår- och vävnadsläkning samt plattformar för cellkulturer.

”Generellt kan man konstatera att pappersprocesstekniska studier helt lyste med sin frånvaro och med några undantag fanns få studier inom papperskemi- och pappersfysikområdet”, säger Lindström och Stehr.Håll dig uppdaterad med Process Nordic
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Mycket hög tillgänglighet i vinter

Vill bygga stort bioraff i Timrå

Förslag om ekokompensation

Högre järnmalmspris hissar resultatet

Året har inletts positivt med ökad produktionsvolym och rörelseresultat för första kvartalet, skriver LKAB i ett pressmeddelande när spotpriset för järnmalm under kvartalet handlats till den högsta prisnivån sedan hösten 2014.

Letar ny ägare till Gobigas

GoBiGas, Göteborg Energis demonstrationsanläggning för storskalig produktion av biogas genom förgasning av skogsråvara, kan få en ny ägare.

Startat nya extrudern i Husum

Återupptar arbetet med nyckelbiotoper

Arkiv

74-tonsfordon ger marginell nytta

”Skogsnäringen – en framtidsbransch”

Stålklänningar åter till Munkfors

Mer olja i Barents hav

De norska gas- och oljetillgångarna i Barents hav är betydligt större än vad som tidigare antagits, visar nya beräkningar från norska Oljedirektoratet.

Unik metod för gruvavfall

Rester blir biovätgas och bioplast

Ökar mer än förväntat

Försäljningen ökar mer än förväntat, produktionen var den högsta någonsin i ett enskilt kvartal. 

Drönare ska säkra gruvorna

Autonoma drönare som inspekterar svåråtkomliga gruvschakt efter sprängningar i berget ska bidra till en säkrare gruvmiljö. Utvecklingen av autonom robotik i gruvor leds av forskare vid Luleå tekniska universitet som en viktig del av framtidens gruvdrift.

Klimatklivet – ska göra biogasen möjlig

Cellulosa framtidens textilier

Nu JO-anmäler vi...

Södra vill transportera fossilfritt 2030

Ersätter fossila barriärer

Aluminium intressant alternativ

Forskning kring förgasning får 78 Mkr

Lärosätena saknar säkerhetskurser

Processindustrins framtida ingenjörer får ingen ordentlig säkerhetsutbildning. Riskanalys och processäkerhet saknas på schemat hos flera lärosäten – och de kurser som finns är valbara.

JO-anmäler Naturvårdsverket

Varmhållning undviker saltad nota

Regeringen satsar 37 Mdkr på FoU

Försiktig stubbskörd är inget hot

Beslut om tysklandsförbindelse

Malmberget uppdateras

Optimerar stränggjutningsprocessen

Förbereder finsk inflytt

Brister i flertalet gruvsaneringar

Ljus framtid för förnybart

Göran Persson in i LKAB

Omkom i fallolycka på Rönnskärsverken

Märket är satt – 6,5 procent på tre år

Sänd till en kollega

0.143