Så går det för Metsäs megafabrik

| Av Redaktionen Papernet | Tipsa redaktionen

Storinvesteringen som Metsä Fibre gör i bioproduktfabriken i Äänekoski i mellersta Finland tar form.

Schaktningsarbetet går framåt och en skorsten på 120 meter reser sig snart. Infrastrukturförbättringarna som utförs till stöd för fabriken håller tidtabellen, berättar Metsä Groups koncernchef Kari Jordan för Nordisk Papperstidnings reporter Leif Lindberg.

- När vi har sådana här stora saker på gång är det motiverat att hålla sig med tillräckliga likvida tillgångar för eventuella och oväntade händelser på marknaden, säger Jordan.

Bolaget har god medvind för sitt stora projekt när man betraktar det i ljuset av resultaten för koncernens två första kvartal. Omsättning och resultat ökade, avkastningen på sysselsatt kapital var 14 procent. Det är en god nivå jämfört med de senaste åren och en bra utgångspunkt för arbetet.

Alla affärssegment hade god fart under första halvåret. Virkeshandeln gick bra. Även träproduktindustrin som på senare tid varit fattig på positiva nyheter, ökade sina leveransvolymer. Massaindustrin har utvecklats positivt trots att priserna i dollar gått ned. Kartongleveranserna har fortsatt att gå bra och prisnivån är tillfredsställande. Koncernens balansräkning börjar nå en nivå då det är bra att göra stora expansionsinvesteringar. Läget stöds också av att Metsä Group medvetet stärkt sin kassa. Den stöttats också av standby-krediter på ca 800 miljoner euro.

När Metsä Group och Metsä Fibre gick ut med beslutet att bygga bioproduktfabriken uppstod en diskussion om vad en bioproduktfabrik är och om vilka förädlade produkter utöver cellulosa, som det framtida fabriken kommer att tillverka. Svaret är att hela skogsindustrin ingår i bioekonomin. Bioproduktfabriken kommer att förädla all sin träfiber till slutprodukter för olika produktionsprocesser och förhandlingar förs med externa företag för att hitta lämpliga partners att samarbeta med.

Andritz och Valmet har valts som huvudleverantörer av maskiner och bolaget förhandlar på andra håll om anskaffning av övrig teknologi.

Enligt Kari Jordan kommer biprodukter som uppstår i produktionen att förädlas antingen för egen del eller tillsammans med partnerföretagen. Några slutgiltiga avtal har inte ingåtts än. Vissa inleds när raffinaderiet driftsätts, andra inom en treårsperiod.

Den logistiska infrastrukturen som betjänade Metsä Groups tidigare verksamhet i Äänekoski är helt otillräcklig för den nya jättefabrikens behov. Därför har finska staten i sin tilläggsbudget gjort en avsättning på 158 miljoner euro för förbättring av landsvägs- och järnvägsförbindelserna.

Metsä Fibres bioproduktfabrik kommer att startas under kvinnlig ledning. Äänekoski massafabriks nuvarande chef, diplomingenjör Camilla Wikström, 45, har utnämnts till chef för den nya fabriksjätten. Hon har gedigen arbetsbakgrund, från pappers- och massaindustrins papperskemikalier till massafabrikens produktutveckling, försäljning och ledning.

- För tillfället är mitt huvudansvar att fundera på hur arbetet på den nya anläggningen ska fungera. Det centrala är att försäkra att personalen har den kompetens som behövs för att starta och styra fabriken, säger Camilla Wikström.

Förutom att bygga upp fabrikens framtida arbetsrutiner, för fabrikschefen intensiva förhandlingar för att skapa samarbetsmodeller för olika konsortier.

- Både vårt eget arbete och samarbetet med våra partner måste vara systematiskt. Vi måste bygga upp en bra fabrik och det råder en bra sammanhållning på orten som får saker att gå framåt.

Leif Lindberg


Håll dig uppdaterad med Process Nordic
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Mycket hög tillgänglighet i vinter

Vill bygga stort bioraff i Timrå

Förslag om ekokompensation

Högre järnmalmspris hissar resultatet

Året har inletts positivt med ökad produktionsvolym och rörelseresultat för första kvartalet, skriver LKAB i ett pressmeddelande när spotpriset för järnmalm under kvartalet handlats till den högsta prisnivån sedan hösten 2014.

Letar ny ägare till Gobigas

GoBiGas, Göteborg Energis demonstrationsanläggning för storskalig produktion av biogas genom förgasning av skogsråvara, kan få en ny ägare.

Startat nya extrudern i Husum

Återupptar arbetet med nyckelbiotoper

Arkiv

74-tonsfordon ger marginell nytta

”Skogsnäringen – en framtidsbransch”

Stålklänningar åter till Munkfors

Mer olja i Barents hav

De norska gas- och oljetillgångarna i Barents hav är betydligt större än vad som tidigare antagits, visar nya beräkningar från norska Oljedirektoratet.

Unik metod för gruvavfall

Rester blir biovätgas och bioplast

Ökar mer än förväntat

Försäljningen ökar mer än förväntat, produktionen var den högsta någonsin i ett enskilt kvartal. 

Drönare ska säkra gruvorna

Autonoma drönare som inspekterar svåråtkomliga gruvschakt efter sprängningar i berget ska bidra till en säkrare gruvmiljö. Utvecklingen av autonom robotik i gruvor leds av forskare vid Luleå tekniska universitet som en viktig del av framtidens gruvdrift.

Klimatklivet – ska göra biogasen möjlig

Cellulosa framtidens textilier

Nu JO-anmäler vi...

Södra vill transportera fossilfritt 2030

Ersätter fossila barriärer

Aluminium intressant alternativ

Forskning kring förgasning får 78 Mkr

Lärosätena saknar säkerhetskurser

Processindustrins framtida ingenjörer får ingen ordentlig säkerhetsutbildning. Riskanalys och processäkerhet saknas på schemat hos flera lärosäten – och de kurser som finns är valbara.

JO-anmäler Naturvårdsverket

Varmhållning undviker saltad nota

Regeringen satsar 37 Mdkr på FoU

Försiktig stubbskörd är inget hot

Beslut om tysklandsförbindelse

Malmberget uppdateras

Optimerar stränggjutningsprocessen

Förbereder finsk inflytt

Brister i flertalet gruvsaneringar

Ljus framtid för förnybart

Göran Persson in i LKAB

Omkom i fallolycka på Rönnskärsverken

Märket är satt – 6,5 procent på tre år

Sänd till en kollega

0.14