Så går det för Metsäs megafabrik

| Av Redaktionen Papernet | Tipsa redaktionen

Storinvesteringen som Metsä Fibre gör i bioproduktfabriken i Äänekoski i mellersta Finland tar form.

Schaktningsarbetet går framåt och en skorsten på 120 meter reser sig snart. Infrastrukturförbättringarna som utförs till stöd för fabriken håller tidtabellen, berättar Metsä Groups koncernchef Kari Jordan för Nordisk Papperstidnings reporter Leif Lindberg.

- När vi har sådana här stora saker på gång är det motiverat att hålla sig med tillräckliga likvida tillgångar för eventuella och oväntade händelser på marknaden, säger Jordan.

Bolaget har god medvind för sitt stora projekt när man betraktar det i ljuset av resultaten för koncernens två första kvartal. Omsättning och resultat ökade, avkastningen på sysselsatt kapital var 14 procent. Det är en god nivå jämfört med de senaste åren och en bra utgångspunkt för arbetet.

Alla affärssegment hade god fart under första halvåret. Virkeshandeln gick bra. Även träproduktindustrin som på senare tid varit fattig på positiva nyheter, ökade sina leveransvolymer. Massaindustrin har utvecklats positivt trots att priserna i dollar gått ned. Kartongleveranserna har fortsatt att gå bra och prisnivån är tillfredsställande. Koncernens balansräkning börjar nå en nivå då det är bra att göra stora expansionsinvesteringar. Läget stöds också av att Metsä Group medvetet stärkt sin kassa. Den stöttats också av standby-krediter på ca 800 miljoner euro.

När Metsä Group och Metsä Fibre gick ut med beslutet att bygga bioproduktfabriken uppstod en diskussion om vad en bioproduktfabrik är och om vilka förädlade produkter utöver cellulosa, som det framtida fabriken kommer att tillverka. Svaret är att hela skogsindustrin ingår i bioekonomin. Bioproduktfabriken kommer att förädla all sin träfiber till slutprodukter för olika produktionsprocesser och förhandlingar förs med externa företag för att hitta lämpliga partners att samarbeta med.

Andritz och Valmet har valts som huvudleverantörer av maskiner och bolaget förhandlar på andra håll om anskaffning av övrig teknologi.

Enligt Kari Jordan kommer biprodukter som uppstår i produktionen att förädlas antingen för egen del eller tillsammans med partnerföretagen. Några slutgiltiga avtal har inte ingåtts än. Vissa inleds när raffinaderiet driftsätts, andra inom en treårsperiod.

Den logistiska infrastrukturen som betjänade Metsä Groups tidigare verksamhet i Äänekoski är helt otillräcklig för den nya jättefabrikens behov. Därför har finska staten i sin tilläggsbudget gjort en avsättning på 158 miljoner euro för förbättring av landsvägs- och järnvägsförbindelserna.

Metsä Fibres bioproduktfabrik kommer att startas under kvinnlig ledning. Äänekoski massafabriks nuvarande chef, diplomingenjör Camilla Wikström, 45, har utnämnts till chef för den nya fabriksjätten. Hon har gedigen arbetsbakgrund, från pappers- och massaindustrins papperskemikalier till massafabrikens produktutveckling, försäljning och ledning.

- För tillfället är mitt huvudansvar att fundera på hur arbetet på den nya anläggningen ska fungera. Det centrala är att försäkra att personalen har den kompetens som behövs för att starta och styra fabriken, säger Camilla Wikström.

Förutom att bygga upp fabrikens framtida arbetsrutiner, för fabrikschefen intensiva förhandlingar för att skapa samarbetsmodeller för olika konsortier.

- Både vårt eget arbete och samarbetet med våra partner måste vara systematiskt. Vi måste bygga upp en bra fabrik och det råder en bra sammanhållning på orten som får saker att gå framåt.

Leif Lindberg


Håll dig uppdaterad med Process Nordic
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Gruvor och stål är motorn

Transportmedelsindustrin, gruvor och stål, samt maskiner och metall går starkt, framgår av industrins nya gemensamma konjunkturbedömning.

Förundersökningen nedlagd

I gång igen

Ringhals 3 är tillbaka i full produktion efter den årliga översynen där fler än 2000 uppgraderingar gjordes i anläggningen. 

Svensk stålproduktion avgörande för klimatet

Datacenter på OKGs skyddsområde

Uniper har nyligen tecknat en avsiktsförklaring med nätverksoperatören BRS Networks om att etablera datacenter inom kärnkraftverket OKGs skyddsområde.

Smart optimering sparar 25 procent

Kineser köper Nordic Paper

Nordic Paper med fabriker i Bäckhammar, Åmotsfors, Säffle och norska Greåker säljs till kinesiska pappersmassagiganten Anhui Shanying Paper Industry Co.

Arkiv

Joint Venture för fossilfritt stål

SSAB, LKAB och Vattenfall har bildat ett Joint Venture-bolag för att fortsätta driva initiativet HYBRIT framåt.

En glad sommar

Solen skiner på Sunpine

”Det är skillnad på gruva och gruva”

Bergsstaten har mycket att göra just nu; resultatet från den förra prospekteringsvågen börjar synas. Dessutom ska koncessioner omprövas efter Norra kärr-domen.

Ny modell för balansering

För att möta framtida utmaningar i det nordiska kraftsystemet och samtidigt dra full nytta av utvecklingen på den europeiska elmarknaden, har Svenska kraftnät och norska Statnett tagit ett första gemensamt steg mot en förnyad balanseringsmodell.

Luft i förpackningarna

Utreder säkerhet för gruvsanering

Stänger PM8 i Kvarnsveden

PulpEye på Aspa Bruk

"Aldrig varit så säker"

EU-förslag om antidumpning

13 Mkr mot skogsskador

Koll på skogen?

Svenskarna ska vara kända för att vara ett skogsälskande folk – men har vi koll på vad skogen också används till?

Pionjäranläggning förtidspensioneras

17 juni levererade Oskarshamn 1 (O1), den första kommersiella reaktorn i Sverige, sina sista kilowattimmar el.

1

Vibrationsövervakning med HD-teknologi

Nordic Paper Åmotfors bygger ut det befintliga onlinesystemet för vibrationsmätning på PM6 med ytterligare mätpunkter från SPM.

Södrastöd till forskningen

Ingenjörer topprankar ABB

ABB har levererat DolWin2

Preem Gas AB danskt

Inget jobbsug i miljösektorn

Ökad malmproduktion 2016

Nya material från skogen

Investment in bar finishing capabilities

Cassandras vd delgiven

Staten berett gå in i Pajala

Nyinvigde världens modernaste

Bygger vätgasanläggning

Vill minska processindustrins utsläpp

1

Genombrottsorder för Svenska Aerogel

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.158