23948sdkhjf

Allt fler amerikanska pappersbruk utländska

Bestruket papper uppfanns i USA men efter en stor industriomdaning ägs de flesta tillverkarna i landet av utländska företag.
Så sent som i somras dominerades amerikansk papperstillverkning för magasin, kataloger och reklam, av fyra USA-ägda företag; NewPage, Verso, Appleton, och FutureMark. Tillsammans stod dessa fyra bolag för 65 procent av USAs tillverkning av bestruket papper vilket motsvarar knappt 5 miljoner ton. Återstoden av tillverkningen i USA var sydafrikansk, finländsk, kanadensisk och nyzeeländsk.

Men häromdagen ändrades scenariot till de utländska bolagens fördel, skriver bloggen med det underfundiga namnet, Dead Tree Edition.

Igår såldes 12 procent av all amerikansk tillverkning av bestruket papper till Kanada när amerikanska NewPages tillverkning vid bruken i Wisconsin och Maine, hamnade i kanadensiska Catalyst Papers ägo. Dessförinnan gick amerikanska företaget FutureMark i konkurs medan Verso Paper i höstas stängde två bruk i Bucksport och Maine. Det lämnar två amerikanska företag på området kvar i landet, Verso och Appleton, med en kapacitet på 3,4 miljoner ton bestruket papper.

Wisconsin-baserade Consolidated Paper uppfann bestruket papper år 1935 vilket revolutionerade både pappers- och tidningsindustrin. Men under de senaste decennierna har innovationerna kommit främst från Västeuropa och investeringarna koncentrerats till Asien, skriver Dead Tree Edition.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079