23948sdkhjf

Sekab överger etanolproduktion utanför Sverige

Etanolföretaget Sekab i Örnsköldsvik har sålt sin andel i det polska etanolproduktionsbolaget Biogra för 233 miljoner kronor.


Sekab gör en reavinst på 60 miljoner kronor när bolaget säljer sin andel av det polska bolaget för etanolproduktion. Köpare är den koncern i Polen som sedan tidigare äger drygt hälften av bolaget.

Enligt Sekabs vd Anders Fredriksson sätter affären punkt för Sekabs etanolproduktion utomlands. Affären stärker samtidigt Sekab:s ekonomi och är positivt för företagets fortsatta utveckling inom grön kemi.

Sekab har tidigare delvis fått kritik för sina satsningar utomlands. För nästan tio år sedan gick de kommunala bolagen Övik energi, Umeå energi och Skellefteå kraft in som ägare i Sekab, tillsammans med det privata bolaget Eco Development och investerade hundratals miljoner av kommunens pengar i bland annat Östeuropa. Sekab beslutade år 2009 om en ny affärsstrategi för att fokusera på sin verksamhet i Sverige och har sedan dess haft som mål att sälja den polska fabriken. Idag sker all kemiproduktion inom landets gränser.

– Som vd har jag som mål att jobba upp Sekab så att det på sikt går att sälja företaget och att våra ägare ska kunna hämta hem en vinst på sin satsning, säger Anders Fredriksson.

För tredje året i rad kan Sekab redovisa ett överskott och en vinst till sina ägare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078